İtalyan Tur Operatöründen Süreç Değerlendirmesi

Diyarbakır’a gezi amaçlı turist getiren tur operatörü İtalyan asıllı Elena Ventura, yaşanan çözüm süreci ile beraber bölgede daha rahat gezebildiklerini belirterek, barış sürecine destek verdiğini söyledi.

İtalyan Tur Operatöründen Süreç Değerlendirmesi
Roma’da Türkoloji bölümünü okuduğunu belirten Ventura, orada Türkiye’ye karşı bir sempatisinin oluştuğunu ve yaklaşık beş senedir İstanbul’a yerleştiğini ifade etti.

Diyarbakır’ı İtalya’nın Toskana şehrine benzeten Ventura, kendisinin ve beraberinde getirdiği İtalyan turistlerin kendilerini Toskana’daymış gibi hissettiklerini kaydetti.

Ventura, "Ben Diyarbakır’ı çok seviyorum. Çok güzel bir şehir, tarihi ve çok özel bir şehir. İtalya’da çok özel bir bölge var Toskana diye. Bu şehir de çok eski Diyarbakır gibi. Burayı ben Diyarbakır’a çok benzetiyorum. Sokaklar birbirine çok yakın. Sokaklarda pazarlar, çocuklar var oynuyor. Biz burada çok rahat hissediyoruz kendimizi. Ben buraya İtalya’dan turistler getiriyorum. Biz burada kendimizi Toskana’daymış gibi kendi evimizde hissediyoruz. Çok mutlu hissediyoruz kendimizi” dedi.

Yerli tur operatörlerinin Diyarbakır’a yerli turist getirmeleri gerektiğine dikkat çeken Ventura, batıda yaşayan insanların Diyarbakır’a çok ön yargılı baktıklarını aktardı. Ventura, “Yerli tur operatörlerinin buraya yerli turist getirmesi lazım. Çünkü batıda yaşayanlar burayı çok bilmiyor ve çok farklı bir propaganda var. Bu nedenle belki bir turizm forumu açılabilir. Yerli tur operatörlerinin buraya getireceği yerli turistler sayesinde Kürt ve Türklerin kaynaşması sağlanmış olacak. Bu anlamda yerli tur operatörlerinin eksik kaldığını görüyorum” diye konuştu.

"BARIŞ OLURSA ÇOK GÜZEL OLUR"
Karayılan’ın çekilme açıklaması sırasında Van’da olduklarını anlatan Ventura, ertesi gün askeri araçların geri geldiğini ve bunu gören Kürt arkadaşlarının çok mutlu olduklarını dile getirdi. Ventura, "Biz arkadaşlarımızla Van’da geziyorduk. Karayılan’ın açıklamalarından sonraki gün, yolda bir sürü asker arabası gördük. Sınırdan geri dönüyorlardı. Benim orada olan Kürt arkadaşlarım çok memnun oldular. Bu konuda benim düşüncem şu: Ben bölgede yaklaşık beş yıldır turlar düzenliyorum. Benim düşünceme göre gördüklerime göre Kürt ve Türk kardeş gibi, aynı. O yüzden düşünürüm ki, barış olursa çok güzel olur. Türkiye Ortadoğu’nun lideri olur. Ben beş yıl bölgeye geldiğim zaman çok fazla arama noktaları ve çok fazla asker vardı yollarda. Durduruyorlardı bizi. Ama son bir aydır bölgede yaptığımız gezilerimizde daha az asker ve arama noktaları var. Çok daha rahat hareket ediyoruz. Bu çok güzel bir şey. Türkiye bu barış sürecini başarıyla tamamlarsa lider ülke konumuna gelecek. Bize daha rahat gezebilme fırsatı yakalayacağız. Bu çok önemli bir şey. Bu yüzden bu barışın olmasını ben de bu ülkede çalışan bir insan olarak barışı istiyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA