Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Açıklaması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bütün Türkiye'deki girişimcilik desteğini önemsediklerini belirterek, "Yeni dünya düzeninde özellikle duygusal zekanın, disiplinin, takım ruhunun öne çıktığı yeni alanlarda kadının genetik mirasını kalkınmanın büyük hamlesi yapmak istiyoruz" dedi.

Bakan Şahin, Uluslararası Kadın Girişimciler Forumu'nun açılış töreninde, yeni dünya düzeninde zamanın ruhunu yakalamak ve toplumu iyi anlamak gerektiğine işaret ederek, sanayi toplumundan bilgi toplumuna ve akıllı ekonomiye geçerken girişimciliğin üretim ve tüketim arasındaki boşluğu dolduracak yepyeni bir alan olduğunu söyledi.

Girişimciliğin öneminin her geçen gün arttığını, inovasyon ve Ar-Ge ile bütünleştiği zaman dünyanın en önemli alanı haline gelen rekabeti yönetebilmek için kadın-erkek ayrımı yapmadan beşeri sermayeyi kullanabilmeyi gösterdiğini kaydeden Şahin, "Biz bütün Türkiye'deki girişimcilik desteğini çok önemsiyoruz. Yeni dünya düzeninde özellikle duygusal zekanın, disiplinin, takım ruhunun öne çıktığı yeni alanlarda kadının genetik mirasını kalkınmanın büyük hamlesi yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Hem ulusal hem bölgesel hem de küresel ortaklılarla gerekli paylaşımları gerçekleştirip yeni işbirlikleri ve güç birlikleri yapmak gerektiğini vurgulayan Şahin, bu bakımdan Uluslararası Kadın Girişimciler Forumu'nun önemli olduğunu ifade etti.

-"Üniversitedeki kız öğrenci sayısını yüzde 19'dan yüzde 40'lara çıkardık"-

Son 10 yıldır kadın-erkek eşitliğini önemseyerek en büyük yatırımı insana yaptıklarını anlatan Şahin, "Eğitimde, sağlıkta, istihdamda önce kadın diyoruz. Girişimin olabilmesi için önce altyapısı olacak. Bunun için de kadınlar için iki temel unsur var; biri eğitim diğeri sağlık" ifadelerini kullandı.

Şahin, şöyle devam etti:

"Son 10 yılda bu iki alanda çok önemli yatırımlar yaptık. Bugün geldiğimiz noktada kızlarımıza ve erkeklerimize eşit eğitim fırsatı verebiliyoruz. Üniversitedeki kız öğrenci sayısını yüzde 19'dan yüzde 40'lara çıkardık. İstihdamdaki kadın oranına baktığımız zaman üniversiteyi bitiren kızlarımız bugün yüzde 70 istihdamda yer bulabiliyor.

İkincisi de sağlık... Özellikle kadınlarımızın fikri, zihni, bedensel her yönden bütün sağlık imkanlarından istifade etmesi gerekiyor. Anne ve bebek ölümü oranlarını düşürecek sağlıklı dönüşümü başarmamız gerekiyordu. Bugün bunu da başarmış ve Avrupa Birliği standartlarına getirmiş durumdayız. Özellikle bebek, çocuk, anne ve kadın sağlığı üzerinde temel kriterleri başarmış durumdayız."

-"4,5 milyon yeni istihdamın 1,5 milyonu kadın oldu"-

Bakan Fatma Şahin, ekonomiye ve iş gücüne katılım noktasında da kadınlara pozitif ayrımcılıklar yaptıklarını belirterek, şu bilgiyi paylaştı:

"Özellikle 2008 yılında çıkardığımız teşvik paketinde istihdamdaki kadın oranını artırmak için verilen pozitif ayrımcılıkla işveren payını devlet öder şeklinde yaptığımız çalışmada 4,5 milyon yeni istihdamın 1,5 milyonu kadın oldu."

"KOSGEB ve İŞKUR üzerinde kadınımızın bu alanda daha bilinçli olması, kendi genetik yapısı, kişiliği, donanımı nereye uygun olduğu, hangi alanda ilerlemesi gerektiğiyle ilgili çok önemli eğitim ve hibe destekleri verdik" diyen Şahin, kadınların bireysel kredi alması ve sermaye yetersizliği önündeki engelleri aşması için hem kamuda hem de özel sektörde pozitif ayrımcılıklar yaptıklarını anlattı.

Girişimciliğin bugün kadınların özellikle aile ve iş yaşantısına uyumlu olmasında da önemli bir model olduğunu, iyi zaman planlaması yapılabilirse girişimci kadınların hem eğitimdeki kapasitesini kalkınmada kullanabildiğini hem de ailesine yeterince zaman ayırarak bu işi dengeleyebildiğini kaydeden Şahin, "Bu bakımdan Sayın Başbakanımızın talimatıyla ve Sayın Bakanlarımızın destekleriyle biz bunu daha güçlü nasıl çalıştırabiliriz diye bütün dünya örneklerini inceliyoruz. Hangi teşvik sistemi bizim için daha uygun olur bunun çalışmasını yapıyoruz" diye konuştu.

Kadınların Anadolu'da 14. yüzyılda Baciyan-ı Rum adıyla kendi içlerinde örgütlendiklerini ve aktif bir şekilde hayatın içinde yer aldıklarını hatırlatan Bakan Şahin, şunları kaydetti:

"Böyle bir medeniyetten geliyoruz. Kadının elindeki ipi eğirdiği aracın askerin elindeki mızraktan daha üstün gören bir anlayıştan geliyoruz. O zaman bu ikisini birleştirip bilgi ve teknolojiyle de harmanlamak, kadının önündeki bütün engelleri kaldırıp kalkınmanın bir parçası yapmak toplumsal huzur ve barışı sağlamak durumundayız.

Kadınlar barometredir. Eğer kadınlar yarınlara dair güven hissediyorsa, çocuğunun geleceğiyle ilgili daha rahat bir gelecek öngörüyorsa bu, kelebek etkisiyle bütün toplumu etkilemektedir. O yüzden biz 74 milyon arasında kadın-erkek, yaşlı-genç, inanç, etnik ve bölgesel ayrımcılık yapmadan herkesin birinci sınıf vatandaş olduğu bir Türkiye için yolumuza devam ediyoruz."

Bakan Şahin, kalkınma adına kadınlarla alakalı yapılan her işte en güçlü ortakları olmasından ve foruma sağladığı desteklerden dolayı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a da teşekkür etti.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA