Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nun Simgesi İskeleden Karaya Çıkarıldı

Samsun'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında, Büyük Önder Atatürk'ün Samsun'a gelişini sembolize eden bayrak, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nun simgesi iskeleden karaya çıkarıldı.

Ulu Önder Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 94. yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören Anıt Park'taki Atatürk Anıtı'nda düzenlendi.

Buradaki törende Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt tarafından anıta çelenk sunuldu. Saygı duruşunun ardından törenlere, Kurtuluş Yolu'ndaki Bandırma Vapuru'nu simgeleyen ve zamanın Tütün İskelesi olarak bilinen yere inşa edilen iskelede devam edildi.

Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncularının, Büyük Önder ile 18 silah arkadaşının heykellerinin de yer aldığı alanda 19 Mayıs 1919'daki karaya çıkışı canlandırmalarının ardından, bir deniz subayı, iki deniz eri tarafından taşınan Atatürk'ü sembolize eden bayrak, karaya çıkarıldı.

Vali Hüseyin Aksoy, yaptığı konuşmada, "Türk Milleti kendi tarihinde esaret altında var olamayacağını tüm kutsal vatan topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. 19 Mayıs'ta işte bu cesareti, coşkuyu, kararlılığı bağımsızlık aşkını ve mücadele gücünü temsil etmektedir" dedi.

-Yürüyüş-

Halk oyunu gösterileri sunulduğu törenin ardından katılımcılar, zamanında otel binası olan ve Büyük Önder'in Samsun'a gelişinde kaldığı Gazi Müzesi'ne yürüdü.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışı sonrasında ikametgahına ayrılan ve bugün müze olarak düzenlenen tarihi binaya, Kurtuluş Yolu olarak adlandırılan güzergahtan yapılan yürüyüşe kalabalık vatandaş topluluğu da katıldı.

Muhabir: İlyas Gün

Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
Kaynak: AA