Gül: Batı ülkeleri geriden yönetiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’deki iç savaşa ilişkin, “Bu konuda uluslararası camia çok kötü bir sınav vermekte. Sadece konuşmakta, sadece laf etmekte ama aksiyona ve işe gelince hep geri durmaktadır” dedi.

Gül: Batı ülkeleri geriden yönetiyor
Cumhurbaşkanı Gül, dün eşi Hayrünnisa Gül ile Kayseri 'ye geldi. Cumhurbaşkanı Gül, ilk adresi Kayseri Valiliği 'nde gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Reyhanlı saldırısıyla ilgili “Hiç kimsenin suçu yanına kar kalmayacaktır diyen Gül, Suriyeli mültecilere uluslararası yardımın düşük olduğunu söyleyerek “Bu konuda uluslararası camia çok kötü bir sınav vermekte. Sadece konuşmakta, sadece laf etmekte ama aksiyona ve işe gelince hep geri durmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül, “Amerikan yönetiminden hala beklenen aktif adımlar gelmedi. İkinci bir Cenevre süreci başlatılıyor, yeniden bir diploması trafiği var. Acaba siz bu çabaları zaman kaybı olarak görüyor musunuz” diye soran gazeteciye, “Suriye 'deki çok büyük insan hakları ihlalleriyle ilgili duyarsız kalamazsınız. Onun için bizler aktifiz ama herkesin de aktif olmasını istiyoruz. Üzücü olan şu: Batı dünyası biraz arkada duruyor. Hatta şöyle bir teori de gelişti: 'Lead from behind'diyorlar, 'işin içine girmeden arkadan biraz destek.'Bunun değişmesi lazım açıkçası” cevabı verdi. Gül konuşmasına şöyle devam etti:

"RUSYA TARAFLARDAN BİRİ"

“Muhakkak ki dünyada önemli aktörler var, komşuların dışında. Uluslararası hukukun geçerli olması için BM Güvenlik Konseyinde en azından Rusya gibi önemli bir devletin ve Çin 'in çözüm sürecine girmeleri gerekir. Olaylar başladığından beri Rusya 'yı işin dışında tutmamak gerekirdi. Tam işin taraflarından birisi adeta. Dolayısıyla Rusya 'nın da bu şekilde bir çözümle kanın durdurulması konusundaki harekete geçişi takdire şayandır. Toplanacak bu ikinci Cenevre buluşmasında esas Suriyeliler tabi ki karar verir. Bizler Suriyelilere yardımcı oluyoruz. Nihayette Suriye onların vatanı, nihayette onlar Suriye vatandaşı.”

Gül, Suriye 'de düşmanlar için aldığı balistik füzeleri kendi halkı için kullanan bir rejim olduğuna işaret ederek, “Bu çok acı bir şey. İlk defa dünya tarihinde balistik füzeler kendi ülkesi içerisinde kullanılıyor. İnanın çok üzücü” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA