Kültür ve Turizm Bakanlığı

Bursa'da, MÖ 3000'li yıllardan Bizans'ın yıkılışına kadar geçen süreyi kapsayan yaklaşık 25 bin esere sahip müze, 3 yıl süren restorasyonun ardından "Müzeler Günü" etkinlikleri kapsamında yarın yeniden ziyarete açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 109 yıllık "Bursa Arkeoloji Müzesi"nin bulunduğu bina, restore ettirilmek üzere 3 yıl önce geçici olarak ziyarete kapatıldı.

Reşat Oyal Kültür Parkı'ndaki 41 yıllık yapı, restorasyonun tamamlanmasının ziyaret için yeniden düzenlendi.

Burası, "Müzeler Günü" dolayısıyla yarın yeniden hizmete girecek.

Bazı tarihi kaynaklarda yer verilen bilgilere göre, Bithynia ve Mysia bölgesinde bulunan, MÖ 3000 yılından Bizans dönemi sonuna kadar devirlere ait eserler, 1904 yılında, şimdiki adı Bursa Erkek Lisesi olan Bursa İdadi-i Mülkisinde depolandı.

"Bursa Arkeoloji Müzesi", Sultan 2'nci Abdülhamid'in tahta çıkış yıl dönümü olan 1 Eylül 1904'te, Bursa Maarif Müdürü Azmi Akalın'ın çabaları ve Valilik onayıyla lise binasında açıldı.

Müze, 1929'a kadar lisenin ilgilileri tarafından yönetildi. 1929'da lisedeki yapıtlar Yeşil Medrese'ye taşındı ve 1930'dan itibaren burada sergilendi.

Eserler, 1972'de Mimar Ertem Yücel'in projesiyle Reşat Oyal Kültür Parkı'nda inşa edilen binaya taşındı. Bu bina, restorasyon amacıyla 2010'da geçici olarak ziyarete kapatıldı.

Burada bulunan 25 bin eserden, 2 bini sergileniyor. Sergilenen önemli eserler arasında, Yortan kültürüne ait pişmiş toprak mezar buluntuları, Antandros Nekropolü'nden kap ve süs eşyaları, Karacabey'in Şükraniye köyünde bulunan ve dünyadaki üç örnekten biri olan Greko-Pers mezar steli, Roma dönemine ait taş eserler, Zeus ve Herakles tasvirleri, Kybele heykelleri, Athena ve Apollon'un bronz büstleri yer alıyor.

Bizans dönemine ait gümüş, bronz ve pişmiş toprak eserler ile Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait altın, gümüş ve bronz sikkelerin yer aldığı Bursa Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde de zengin bir stel koleksiyonunun yanı sıra ilin çeşitli alanlarındaki kazılardan elde edilen buluntular sergileniyor.

Muhabir: Cem Şan

Yayıncı: Sedat Gök
Kaynak: AA