Fas Kültür Bakanlığı

Atallah el-Mağribi, Fas'ın farklı bölgelerinden topladığı ve bakımsızlık nedeniyle yok olmaya yüz tutmuş eserlere hayat veriyor.

Fas Kültür Bakanlığı'nın ahşap eserlerin sergilenmesine izin verdiğini kaydeden Mağribi, çoğunluğunu kapıların oluşturduğu ahşap eserleri Fas'ın güneyinde bulunan ve tarihi evleriyle ünlü Varzazat kentinden Fas makamlarının denetiminde getirdiğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Mağribi, bakımsızlık nedeniyle bozulmaya yüz tutan ahşap eserler üzerinde, Berberi kökenli Amazik halkına ait resimler ile ekim ve hasat zamanlarını belirlemede önemli rol oynayan ay resimleri olduğunu kaydetti.

Fas'ta gün yüzüne çıkarılmamış pek çok eser olduğunu ifade eden Atallah el-Mağribi, Fas Kültür Bakanlığı ve Arkeoloji Enstitüsü'nün bu alanda çalışmalarda bulunmasına rağmen bazı eserlerin halen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Mağribi'nin dükkanında toprak çömlekler ve Endülüs'ten kovularak Fas'a sığınan Morisko toplumundan kalan bakır kapların yanı sıra pek çok ahşap eser bulunuyor.

Muhabir: Sara Aya Harsa/Gülşen Topçu

Yayıncı: Orhan Güvel
Kaynak: AA