Van’da Sodes 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı

Van Valisi Münir Karaloğlu, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ sözünü hatırlatarak, “Eğer insan yaşamıyorsa, bir devlet eğer insanına değer vermiyorsa, o devlet aygıtının çok uzun ömürlü olması da mümkün değildir” dedi.

Van’da Sodes 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı
Sosyal Destek Programı (SODES) 2013 Yılı Değerlendirme Toplantısı, Rescate Otel’de yapıldı. Valisi Münir Karaloğlu, yardımcısı Mehmet Özel ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen proje koordinatörleri ile yürütücülerinin katıldığı toplantı, Van’ın tanıtım videosunun izlenmesiyle başladı.

Daha sonra açılış konuşması yapan Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Rıdvan Kurtipek, SODES’in bir yerlere gelmesinden vali yardımcıları ile burada bulunan arkadaşların büyük emeklerinin olduğunu kaydetti.

Kurtipek, “Bu çalışmalara 5 yıl önce başladık ve o zamanlar 9 ilimizde ilk başladığımızda bir sayfalık bir proje formumuz vardı. Bir günde bu projeyi hazırlamıştık, ama zamanla çok verimli çok bereketli oldu. 5 yıl önce başladık ilk sene 37 milyon TL’ydi bütçemiz, 5 milyon TL daha verdiler. Çok talep var diye 42 milyon TL ile başladık. 5 yılda 674 milyon TL’lik 5 bin 792 proje. Bunlar ilk başta verdiğimiz rakamlardır, ek projeler dâhil değil. Bu senede projelerimizi aldık genişliyoruz, sürekli baskı var. 30 ilde çalışma yapıyorduk, 34 ile çıktık” dedi.

Van Valisi Münir Karaloğlu da, SODES toplantılarının Van’da yapılıyor olmasından dolayı son derece mutlu olduğunu belirtti.

2008 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde başlayan SODES serüveninin bugün 34 ilde uygulanan bir proje haline geldiğini anlatan Vali Karaloğlu, “SODES; sosyal içerikli kültür, sanat ve spor istihdam amaçlı projelere destek veren Kalkınma Bakanlığımızın yürüttüğü bir projedir. Türkiye özellikle son 10 yıldır fiziki altyapısını büyük oranda geliştirdi ve tamamladı. Tabi fiziki altyapıda nihayetinde insan için yapılıyor olsa da doğrudan insana dokunan, doğrudan insanı hedef alan proje eksikliği vardı bu ülkede. Kalkınma Bakanlığımız belki çok formel, altyapısı da olmayan bir uygulama ile sosyal destek projesi adı altında proje başlattı ve gelinen noktaya baktığımızda bu proje yürürken yolda kendisini geliştiren, dönüştüren bir proje oldu. Böyle olmasında da fayda vardı. Bazen çok gereksiz görülen işlerden çok farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Onun için bu Türkiye’nin önemli bir eksiğini gideren bir projedir. Tabi son dönemde SODES’ten sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulması, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kurulması da Türkiye’nin bu sosyal alandaki eksikliğini büyük oranda giderdi. Bizim hem inancımız hem kültürümüz, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ der. Eğer insan yaşamıyorsa, bir devlet eğer insanına değer vermiyorsa, o devlet aygıtının çok uzun ömürlü olması da mümkün değildir. Devletin uzun ömürlü olabilmesi için önce insanına değer vermesi lazım. Bizim Anadolu’da güzel bir özdeyiş vardır. ‘Hizmet eden izzet bulur.’ Biz izzeti insanımıza hizmette arayan bir anlayışın temsilcileriyiz, belki SODES’te tam orda devreye giriyor. İnsanımıza küçük dokunuşlarla onların hayatını değiştirecek işler yapmak amacı ile yola çıktı” dedi.

SODES’e 2010 yılında başladıklarını ve 2009’un son çeyreğinde 1 milyonluk kaynağın aktarıldığını sözlerine ekleyen Vali Karaloğlu, “Daha Doğu Anadolu Bölgesi’nde başlamadan Van ve Hakkari’ye pozitif bir ayrım yapılmıştı. Bölgemiz Van ve Hakkari ile girmişti bu proje kapsamına, sonra 2010’da bütün Doğu Anadolu Bölgesi illeri bu kapsama dahil edildi. 3 yılda sadece Van’a aktarılan ödenek 38 milyon civarında. Belki bu 30 milyon bugün Türkiye’nin yaptığı işler açısından çok büyük bir rakam değil, ama sadece sosyal işler için kullandığına bakarsanız ciddi bir rakamdır. 2008’de, 2009’da Van Valiliği’nin Van’daki insanların sivil toplum ve yerel yönetimlerin elinden olmayan bir kaynaktır bu. Bu 38 milyon içerisinde 6 milyonu depremlerden sonra oluşan vatandaşımızın sosyopsikolojik desteğine binaen bakanlığımız bize bir ilave destekte göndermişti. O kaynak bizim çok işimize yaramıştı. Çadır ve konteynırlardaki insanlarımızın rehabilite edilmesi için bizim çok işimize yaramıştı. SODES’te bugüne kadar biz yüzde 25’lik bir kısmını genelde sivil toplum örgütlerine kullandırıyorduk Van’da, ama biz 2013 yılında bunu yüzde 36 seviyesine çıkardık. Benim şahsi kanaatim SODES’i ağırlıklı olarak STK’lar üzerinden yürütmemiz gerekir. Kamu kuruluşları zaten kendi kamu bütçesiyle gerekenleri yapıyor” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından kısa bir ara verilmesiyle toplantı SODES’in değerlendirme projesinin sunumu ile devam etti. Yarın da devam edecek olan programda çeşitli projelerin sunumlarının yapılacağı öğrenildi.
Kaynak: İHA