Cemil Çiçek Açıklaması

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'la görüştü.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün de katıldığı görüşmenin ardından basına açıklama yapan iki başkan, ele aldıkları konular hakkında bilgi verdi.

Çiçek, buradaki konuşmasında "Ankara Anlaşması'nın üzerinden 50 sene geçti. Biz bu 50 yıl içinde AB üyeliği noktasında söyleyeceklerimizi söyledik. Aslında konuşulacak çok fazla teferruata, çok fazla zamana gerek yok. Bizim taleplerimiz belli. AB'nin bize bakışı belli" dedi.

AB'den Türkiye'nin üyeliği konusunda net tavır almasını beklediklerini vurgulayan Çiçek, görüşmede Schulz'a Türkiye-AB ilişkileriyle ilgili "Bir kırmızı ışıkta mazot, benzin yakıyoruz, motor çalışıyor, araba çalışıyor ama mesafe alamıyoruz" dediğini aktardı.

Çiçek, "Türkiye'nin artık mesafe alması lazım. Bizden seneler sonra müracaat eden ülkeler bize göre kriterleri de tam olarak yerine getirmediği halde AB'nin üyesidir. Türkiye'nin bir elli yıl daha bekletilmesi çok doğru değildir" ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek, "KKTC'nin burada, parlamentoda temsil edilmesi gerekiyor. Çünkü Avrupa Konseyi'nde temsil ediliyor. İki Avrupa kurumunda iki farklı durum çok adil değil, hoş bir durum değil, bunları konuştuk" bilgisini verdi.

Vize sorununu da ele aldıklarını belirten Çiçek, AB'yle tam üyelik müzakereleri yapan Türkiye'ye tanınmayan, "sudan bahanelerle engellenen" vize muafiyetinin bu statüde olmayan başka ülkelere tanınmasının hakkaniyetli olmadığını vurguladı.

Schulz ise görüşmede ele aldıkları konular hakkında bilgi verdi.

Muhabir: Feyzullah Yarımbaş / Duygu Özbay

Yayıncı: Yusuf Kaya
Kaynak: AA