Aktif Kanser Kayıt Merkezi Tanıtıldı

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesine bağlı açılan Aktif Kanser Kayıt Merkezi'nin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Aktif Kanser Kayıt Merkezi Tanıtıldı
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı'nın Türkiye genelinde 15 ilde yürüttüğü Aktif Kanser Kayıt Merkezi sayısını artırılması ile ilgili Muğla’nın dahil olduğu 13 ilde daha Aktif Kanser Kayıt Merkezinin oluşturulması planlandığı açıklandı.
Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr.Mustafa Nuri Ceyhan, İlçe Sağlık Müdürleri, İlçe Toplum Sağlığı Sorumlu hekimleri, Devlet ve Özel Hastane Başhekimlerinin katıldığı toplantıda konuşan Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Aktif Kanser Kayıt Merkezi Doktoru Eriş Başaran Akça, Aktif Kanser Kayıtçılığının ülkeyi en az yüzde 20 oranında temsil eden bir Kanser hastalarının aktif takip edilerek, özel eğitilmiş kanser kayıt elemanlarınca bölgesel istatistiklerin sağlanması hakkında bilgi verdi. Akça, Kanser Kayıt Merkezi ile bağlantılı olarak Kamu Hastaneler Birliği bünyesindeki 5 hastane de ve 6 Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde oluşturulan kanser kayıt birimlerinin kurulacağını söyledi.

Akça, “Böylece Kanser Kayıt Merkezine veri akışı ile Aktif Kanser kayıt Formuna işlenmesi ile Muğla’daki kanser veri tabanının oluşturularak kanser yayılma hızı ve ölüm hızlarının hesaplanması ve kanserle mücadele ve kontrol programları için Sağlık Bakanlığına bilgi akışı sağlanacaktır. Muğla’nın Aktif Kanser Kayıtçılığına geçilmesi ile kanser vakalarının bilgilerinin daha ayrıntılı olarak bilgisayar sistemine kaydı ile kanserin tipi, yayılma hızı, kansere bağlı ölümler gibi bilgilere ulaşım kolaylığı sağlanmış olup, bölgedeki kanser tiplerinin dağılımlarına göre müdahale hedeflerinin belirlenmesi, kanserin yayılımı, erken tanı ve tedavisine olanak sağlanacaktır” dedi.

Aktif Kanser Kayıt Sistemine geçiş hazırlıkları kapsamında sağlık personeli eğitimlerinin önümüzdeki günlerde başlayacağı açıklanırken, sağlık personeli eğitim programına alınana kadar veri girişlerinin Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Kayıt Merkezinden yapılacağı belirtildi.
Kaynak: İHA