Aksaray Üniversitesi Rektörü Acar Açıklaması

Hüseyin Demir - Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, ekonominin yeniden canlandırılması, büyüme hızının artırılması gerektiğini belirterek, "Bunun için de para musluklarının biraz gevşetilmesi gerekiyordu. Merkez Bankasının yaptığı tam da budur" dedi.

Acar, AA muhabirine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun politika faiz oranını yüzde 5,00'den yüzde 4,50'ye indirmesine ilişkin, geçen yıl ekonominin bilerek soğutulduğunu, frenlere basıldığını ifade etti.

Merkez Bankası başta olmak üzere ekonomik aktörlerin çoğunun ekonominin biraz yavaşlamasını arzu ettiklerini vurgulayan Acar, şunları söyledi:

"Bunda başarılı oldular, hatta fazlasıyla başarılı oldular. Şimdi ekonominin yeniden canlandırılması, büyüme hızının da artırılması gerekiyor. Bunun için de para musluklarının biraz gevşetilmesi gerekiyordu. Merkez Bankasının yaptığı tam da budur. Faizleri düşürmekle bankaların da kredi faizlerini düşürmelerinin önünü açıyor, insanların paraya erişimini kolaylaştırıyor. Bu yoldan borçlanmalar, kredi almalar artacak. Bu da ekonomide talebi canlandıracak ve ekonominin büyüme hızını biraz artıracak. Beklentiler böyle."

-Çözüm süreci-

Bazı kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu artırdığını hatırlatan Acar, "Bu artışlardan hemen sonra Türkiye'ye oluk oluk sıcak para akmaya başladı.

Çözüm süreci daha net bir şekilde başarıya ulaşırsa Türkiye açısından güvenilirliği ve istikrarı pekiştirir. Bu da yatırımcıların gözünde Türkiye'yi daha cazip hale getirir" dedi.

Bu süreçte asıl meselenin doğrudan yabancı sermaye çekebilmek olduğuna işaret eden Acar, bunun, Türkiye açısından daha faydalı olacağını ifade etti.

Acar, şunları kaydetti:

"Dünya ekonomisi hala küresel krizin sarsıntılarını atlatabilmiş değil. Avrupa Birliği hala sarsıntıda, sıkıntıda. Türkiye düşman çatlatacak kadar istikrarını koruyor. Merkez Bankasının son faizlere müdahalesiyle geçen yıl çok daralmış olan talebi bu yıl canlandırıp büyüme hızını özellikle yılın ikinci yarısında canlandırmayı hedefliyorlar. Türkiye açısından bence olumlu bir konjonktürdeyiz. Hele hele bu terör sorunu da biterse çok daha iyi olacak diye düşünüyorum."

Yayıncı: Zülal Eser
Kaynak: AA