900 Yıllık Dut Ağaçları
Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine bağlı Şücaaddin köyündeki siyah dut ağaçları yaklaşık 900 yıldır meyve vermeye devam ediyor.

Demirtaş, ağaçların köy dışında hiçbir yerde yetiştirilemediğini de belirterek “Dut ağacından aşı için alınan dallar sadece köyde büyüyüp ağaç olarak gelişiyor. Burada bir süre büyütülüp köy dışına çıkarılanların ise kısa sürede kuruyor. Bunun çok örneğini gördük” diye konuştu.
Üniversiteden gelen uzmanların, ağacın kökünün korunması ve güçlenip, gençleşip yeni kökler üretmesi için çevresinin betonla çevreleyip toprakla doldurulmasını önerdiğini anlatan Demirtaş “Bunun üzerine İstanbul’dan gelen hayırsever vatandaşlar sayesinde ağacın kökünün çevresini betonla çevirdik ve içine toprakla doldurduk. Bunun üzerine ağaç 2 yıl meyve vermeyince endişelenip uzmanları arayarak durumu bildirdik. Bize ‘kök saldığı için meyve vermiyor’ denildi. Gerçekten de 2 yıl sonra yeniden meyve vermeye başladı.
Halen de meyvesi kesilmedi. Bu ağacın korunması için özel hiçbir şey yapmıyoruz. Her yıl haziran-ağustos döneminde gelen giden misafirler, köylüler bu ağacın ürününü tüketiyorlar. Ürün fazla olduğunda bazı köylüler reçel bile yapıyorlar. Özel bir dağıtım geleneğimiz yok" dedi.
Türbe sorumlusu ve eski Muhtarı Hakkı Demirtaş, meyveleri toplanırken ele bulaşan siyah rengin, kesinlikle deterjanla değil, sadece ağacın yaprağı ile çıktığını da anlattı.
