Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklama Yaptı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Reyhanlı'daki saldırıyla ilgili halen yakalanması gereken kişiler bulunduğunu belirterek, ''Onlarla ilgili çalışmalar sürdüğü için ne şahıs ne örgüt ismi zikretmiyoruz'' dedi.

Atalay, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Atalay, saldırıyla ilgili 13 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Hastanelerde aralarında ağır olanların da bulunduğu 40 yaralı olduğunu bildiren Atalay, ağır yaralılardan hayati tehlikesi olan bir kişinin durumunun ciddiyetini koruduğunu ifade etti.

''Saldırının arkasında Acilciler'in ismi geçti, bu net mi-' sorusuna Atalay, ''İsimler zikretmiyoruz. Ama büyük oranda biliyorsunuz açıklığa kavuştu. Halen yakalanması gereken kişiler var. Onlarla ilgili çalışmalar sürdüğü için isimler zikretmiyoruz. Ne şahıs ismi ne örgüt ismi zikretmiyoruz'' yanıtını verdi.

''MİT'in 3 araç plakasını emniyete ilettiği ama o araçların emniyet tarafından yakalanamadığı ve hedefin Ulus, Kocatepe olduğu'' iddialarının hatırlatılması üzerine Atalay, değişik istihbari bilgiler bulunduğunu kaydetti.

Atalay, ''Böyle zamanlarda olur. Eski İçişleri Bakanı olarak istihbarat birimlerimizden çok sayıda bilgi gelir. Bu konuda dün Başbakanımız da ifade etti.

Ankara falanın da içinde geçen bilgiler doğrudur. Bilgiler var ama yani bunları öyle çok ileri değerlendirme olarak almamak lazım'' diye konuştu.

Güvenlik kameralarının bir haftadır kapalı olduğu yönündeki ifadelerin belirtilesi üzerine Atalay, bunu tam bilemediğini ifade ederek, ''Bugün öyle bir bilgi var. Aslında bizde o araçların şehirdeki girişi ve oradaki yerleşimiyle ilgili görüntüler var tabii. Ama şehir girişindeki MOBESE'lerle ilgili özel bir şey mi var, onu ben de doğrusu tam bilemiyorum. Henüz o konuda tam bir ileri bilgi almadım'' dedi.

-'Devlet üzerine düşen her şeyi yapacak''-

Atalay, öncelikle en önemlisinin yaralılar olduğunu ifade ederek, şehirde ileri seviyede hasar tespiti ile hem hayatını kaybeden vatandaşların aileleriyle hem de işyerleriyle ilgili tespitlerin de yapıldığını söyledi.

Atalay, şöyle devam etti:

''Onlarla ilgili devlet üzerine düşen her şeyi yapacak. En ileri şekilde o çalışmalar sürüyor. Ama şunu bir defa daha ifade edeyim. Doğrusu Reyhanlı halkı tabii çok basiretli, çok sağduyulu, her şeyi çok iyi değerlendiriyor. Dolayısıyla onlara bir defa daha teşekkür etmek lazım. Sosyal medyada çok spekülatif haberler oldu, tahrik edici tutumlar oldu. Ama onlar, o tahriklere gelmediler. Bizim de hükümet olarak tabii ilk anda hemen orada olmamız...Ben Kayseri'de bulunuyordum ve hemen en hızlı şekilde Hatay'a geçtim. Arkadaşlar oraya geldi. Bu da sürecin yönetilmesi açısından verimli oldu. Hem çabuk sonuçlara ulaşma hem de vatandaşın güvenini sağlama açısından verimli oldu. Benim gördüğüm o.''

Atalay, dün itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısının 50'ye ulaştığını bildirdi.

-Eve Dönüş Yasası-

Beşir Atalay, bugün bazı gazetelerde, ''demokratikleşme paketi'' gibi haber gördüğünü belirterek, ''Onlar dikkat ederseniz bir yerden alınmış. Yeni bir haber gibi görmedim. Bizlerin yaptığı bir açıklama yok. Bizim daha çok 30 Eylül kongremizde 2023 vizyon kitapçığımız var. Orada sıralanan ve sonra da maddeleştirilen, o 63 maddeye dayanıyor gibi. Bana öyle bir çalışma gibi geldi. Kim nereye, nasıl bilgi verdi veyahut o nasıl haberleşti onu bilmemekle birlikte sanki bizim o kitapçık ve oradaki hedeflerimiz öz olarak alınmış gibi. Baktım oradaki maddelerin hepsine'' şeklinde konuştu.

''Orada takvim de var'' ifadesi üzerine Atalay, şunları kaydetti:

''Takvim ayrı bir şey, onlar eklemeler. Ama bizim tabii elimizde 2023 vizyon kitapçığımız var, koyduğumuz hedefler var ve sürekli yürüttüğümüz demokratikleşme çalışmaları var. O hiç durmadı. AK Parti iktidarlarının kurulduğu günden beri en önemli vizyonu bu. Daha yakında 4. Yargı Paketi çıktı. Ondan önce 'anadilde savunma' diye bilinen yargıdaki savunma. Bunlar hepsi oradaydı ve bunlar giderek artabilir. Bu tür çalışmalarımız devam edecek. Ama burada bugün belirtilen yani 'çok özel bir paket ' falan gibi bir değerlendirme, doğrusu onun nereden kaynaklandığını biliyor değilim.''

Atalay, ''Eve Dönüş Yasası'nın esnetilmesi söz konusu mu-'' sorusuna, ''Şu anda somut olarak üzerinde çalışılan böyle bir konu yok. Ama yani gelecekle ilgili o tür değerlendirmelerin hepsi yapılabilir'' karşılığını verdi.

Muhabir: Esin Işık

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA