Başbakan Erdoğan'dan Açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Hiç kimsenin endişesi, tereddütü olmasın. Reyhanlı'da şehit edilen kardeşimin de Suriye'de şehit edilen 100 bine yakın kardeşimin de kanı asla yerde kalmayacak" dedi.

Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Kadın Kolları'nın düzenlediği "Analar ağlamasın" temalı Anneler Günü etkinliğinde yaptığı konuşmada, Şam ve Halep'teki Osmanlı eserlerine dikkati çekerek, "Biz buraların yabancısı değiliz. Biz karşılıklı akrabalık bağları tesis etmişiz" ifadesini kullandı.

Hiç kimsenin yaptığının asla yanına kar kalmayacağını dile getiren Erdoğan, "Hele hele Türkiye'ye kastedenler, er ya da geç bunun bedelini öderler ve ödeyecekler. Tekrar ediyorum; büyük devletler, soğukkanlılıkla hareket ederler. Büyük devletler, kendilerine yapılanın cezasını misliyle verir ama vakti zamanı gelince verirler. Hiç kimsenin endişesi, tereddütü olmasın. Reyhanlı'da şehit edilen kardeşimin de Suriye'de şehit edilen 100 bine yakın kardeşimin de kanı asla yerde kalmayacak. Soğukkanlılıkla, aklıselimle hareket ediyoruz ve öyle devam edeceğiz. Bize kurulan tuzağa düşmeyecek, bizi çekmek istedikleri bataklığa girmeyeceğiz ama bu yapılanları da yapanların yanına asla kar bırakmayacağız" diye konuştu.

"Milletim müsterih olsun. Milletimden, soğukkanlılığı, aklıselimi muhafaza etmelerini özellikle rica ediyorum" diyen Erdoğan, terörün tuzağına düşülmemesini, "alçak saldırganların" oyununa gelinmemesini istedi.

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Eğer bir tek Suriyeli misafire dil uzatılırsa, inanın saldırganlar kazanmış demektir. Eğer farklı mezhep mensubu bir tek kişiye kem gözle bakılırsa, inanın saldırganlar başarılı olmuş demektir. Eğer infial olursa, soğukkanlılık yitirilirse, emin olun bu saldırganlar hedeflerine ulaşmış demektir. Biz, milletçe, bu saldırganlara istediklerini vermeyeceğiz. Biz, sorumsuz siyasetçiler gibi, fırsatçı genel başkanlar gibi olmayacağız. Biz, terörün, saldırıların arkasına saklanıp, tam da saldırganların arzu ettiği gibi sorumsuz davranan, sorumsuz açıklamalar yapanlardan olmayacağız. Allah'ın izniyle bu acıyı aşacak, bu yarayı saracak, büyük devlet refleksiyle hareket edecek, geleceğe büyük adımlarla ilerlemeye devam edeceğiz."

-"Analar evlatlarına hep sarılabilsin"-

Anneler Günü'nde, "Anneler ağlamasın" temennisini yüksek sesle haykırmak için bir araya geldiklerini ifade eden Erdoğan, evlatlara da seslendi. Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:

"Ben bugün bir şey daha söylüyorum; evlatlar analarına hep sarılabilsin. Ne olur anneleriniz, babalarınız yanınızda yaşlanır, düşkün hale gelirse, onlara 'öf' bile dedirtmeyin. Sevgililer sevgilisinin ifadesiyle; 'Cennet annelerin ayakları altındadır '.Babaların ayakları altında değil, annelerin ayakları altında. Siz cennet kokusu almak istemez misiniz- Öpün annelerinizin ayaklarının altını, öpün. Hiçbir şey kaybetmez, tam aksine kendinizi adeta cennette hissedersiniz. Rahat olun, çünkü anneler evlatlarını böyle gördüklerinde, öptüreceklerinden değil ama bir başka mutlu olurlar, bir başka dinamizm kazanırlar. Türkiye'de vatandaşlarımın da bunu başaracaklarına inanıyorum."

-"Annelerden dua bekliyoruz"-

Türkiye içinde ve dışında, annelerin ağlamasını isteyenler olabileceğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Annelerin gözyaşını kendi kazançları olarak görenler olabilir. Anneler ağladıkça, anneler evlat acısı çektikçe, bundan kendilerine çıkar devşirenler olabilir. Allah'ın izniyle, büyük bir kararlılıkla, annelerin gözyaşlarını dindirme mücadelesini bu çözüm sürecinde kararlılıkla yürütüyoruz ve yürüteceğiz. Hiçbir saldırıya boyun eğmeyeceğiz. Hiçbir tuzağa gelmeyecek, hiçbir tahrike aldanmayacağız. Ne kadar sancılı olsa da, ne kadar zor ve meşakkatli olsa da, annelerin gözyaşını dindirmenin mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Annelerin duası makbuldür. Bütün annelerden dua bekliyorum, dua bekliyoruz. Bu zor zamanları aşmak, Türkiye'de istikrarı, güvenliği, huzuru sarsılmaz şekilde inşa etmek için bütün annelerin hayır dualarını istiyoruz."

Terör saldırısının yaşandığı Reyhanlı'daki annelere seslenen Erdoğan, "Allah yar ve yardımcınız olsun. Rabbim sabrınızı artırsın inşallah. Ben inanıyorum ki siz şehit anneleri olarak inşallah, ebedi alemde farklı muameleye tabi tutulanlardan olacaksınız" diye konuştu.

Bu topraklar üzerinde Anneler Günü'nü artık huzur-u kalple idrak etmek istediklerini kaydeden Erdoğan, "Bu ülkenin ağlayan anneleri, hiç kışa dönüşmeyecek baharı ziyadesiyle hak ediyorlar. İnşallah, o bahar iklimini hep birlikte tesis edecek, o baharı hep kalıcı hale getireceğiz. Bütün bu saldırılara, bu provokasyonlara rağmen inşallah düze çıkacak, geleceğe güvenle bakacağız" ifadelerini kullandı.

-Müjde-

Konuşmasının sonunda, Afganistan'daki 8 Türk'ün kaçırılması olayını hatırlatan Erdoğan, bu kişilerden Nurettin Koştur, Erkan Kaya, Abdülbaki Arslanhan ve Milayim Çelik'in, MİT'in gayretleri neticesinde teslim alınıp kurtarıldığını bildirdi.

Erdoğan, "En kısa zamanda diğer 4 kardeşimizle ilgili de bu müjdeyi vermek inşallah bize nasip olur" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, sözlerini, "Reyhanlı'daki acılı annelere sabırlar temenni ediyorum. Vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Allah bizleri bir daha böyle acılarla imtihan etmesin; tek bir annemiz bile gözyaşı dökmesin diyor, hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum" şeklinde tamamladı.

Muhabir: Etem Geylan

Yayıncı: Erdal Turanlı
Kaynak: AA