Erdoğan’ı İsrail konusunda uyardı

(MYP) Muhafazakâr Yükseliş Partisi Lideri Ahmet Reyiz YILMAZ Amerika seyahati öncesinde Erdoğan’ı İsrail konusunda uyardı ve Obama ile İsrail’in NATO üyelik sürecini gündeme alın önerisin de bulundu.

Erdoğan’ı İsrail konusunda uyardı
İsrail 'i NATO 'ya üye yapın. Aksi halde Türkiye ağır bedeller öder

Hükümet belli ki Suriye ye Amerika ile beraber bir müdahale düşünmektedir. Böyle bir durumda NATO üyesi ülkelerden Avrupalı müttefiklerin durumu göz ardı edilmemelidir. Avrupalı hiçbir NATO ülkesi bugünkü siyasal ve ekonomik buhran ortamında Amerika ile beraber Suriye 'ye müdahaleye gelmez. Bu durumda Türkiye yalnız kalarak bu büyük yükü tek başına çekmek zorun da kalabilir.

Belli ki sözler verilmiş


Hükümetin ve Başbakan 'ın söylem ve tutumundan ve çözüm sürecin de PKK üzerinde oluşan Amerika baskısından anlaşılan Türkiye olarak NATO çerçevesinde verilmiş sözler bulunmaktadır. Bu manada bu sözlerin yerine getirilmesi noktasında özellikle Suriye müdahalesi ve İran konusunda Türkiye yalnız kalarak ağır bedeller ödeyebilir. Bu yalnızlığın önüne nasıl geçileceği ise doğru hesap edilmelidir.

İsrail 'in NATO üyeliği Türkiye açısından son derece önemlidir


Olası bir Suriye müdahalesinde İran ve Suriye ekseninde bulunan ülkeler ve bu eksendeki diğer unsurların doğrudan İsrail 'i de hedef alma ihtimalleri çok yüksektir. NATO üyesi Avrupa ülkelerinin içerisinde bulundukları ekonomik ve sosyal çöküş göz önüne alındığında NATO üyesi olmayan bir İsrail için Avrupa ülkeleri Suriye konusunda inisiyatif almak istemeyebilirler. Hatta isteksiz ve mesafeli de durabilirler.

Bizim NATO üyesi olmamız Avrupa ülkelerini teşvik etmez

Avrupa ülkelerinin NATO üyesi olduğu için Türkiye 'ye Suriye 'de destek vereceklerini düşünmek siyasi gaflet olur. Böyle bir durumda Türkiye, NATO müttefiki Amerika ile beraber gireceği bu macerada yalnız kalabilir. Bu nedenle Türkiye 'nin NATO üyeliğinin tek başına Avrupa üzerinde oluşturamayacağı bu etki İsrail 'in NATO üyeliği ile işletilebilir. Bu kritik ve stratejik hesap iyi yapılmalıdır.

İsrail NATO üyesi olursa bizim için gelmeyenler gelmek zorunda kalırlar


Türkiye açısından Avrupa ülkelerini Suriye ve İran konusunda inisiyatif ve Türkiye ile paralel pozisyon almaya zorlamanın en iyi yolu İsrail 'in NATO üyesi yapılmasıdır. Eğer İsrail NATO üyesi olursa oraya yapılacak her saldırı için Avrupalı NATO üyesi ülkeler üzerin de daha rahat baskı oluşturulabilecek ve bizim için değil ama İsrail için bu ülkelerin de elini taşın altına koymaları sağlanacaktır dedi.