Ünlü yönetmen Emir Kusturica

Ünlü yönetmen Emir Kusturica'nın, Bosna Hersek'in doğusundaki Vişegrad'da, Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Drina Köprüsü'nün yakınlarına inşa ettirdiği "Andriçgrad" kentiyle ilgili kriz sürüyor.

"Andriçgrad" kentinin, Boşnak toprak ağası Paşan Haciç'e ait 14 bin metrekarelik arazi üzerine inşa edildiğini iddia eden Haciç'in varisleri Muhamed Prşeşa ve Fuad Haciç, Holiday Inn Oteli'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Merhum Paşan Haciç'in torunları, Anrdriçgrad'ın inşa edildiği arazinin mülkiyetinin, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti Jeodezi İşleri Müdürlüğünce yasa dışı yollarla dedeleri Paşan Haciç'ten alınarak, önce Vişegrad Belediyesi'ne, sonrasında da Emir Kusturica'ya aktarıldığını ortaya koyan kanıtlara ulaştıklarını öne sürdü.

Haciç, arazinin iadesi için 10 yıldır mücadele ettiklerini ancak, yasal haklarını sonuna kadar aramaya devam edeceklerini vurguladı.

Haciç, ayrıca Kustarica'nın yaptırdığı şehirde, bir kilisenin de bulunacağını ifade ederek, "Dedemizin toprağı üzerine kilise yapılmasına asla izin vermeyiz" dedi.

İnşaatı devam eden Andriçgrad kentinde, Osmanlı, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya Krallığı dönemlerini yansıtan 50 taş bina yer alacak.

Muhabir: Vesna Beşiç-Kayhan Gül

Yayıncı: Ferhat Demircan
Kaynak: AA