2. Uluslararası Bergama Sempozyumu Başladı

Bergama Belediyesi ile Ege Üniversitesi’nin ikincisini düzenlediği Uluslararası Bergama Sempozyumu başladı.

2. Uluslararası Bergama Sempozyumu Başladı
Sempozyumda Antik Çağda Sağlık ve Bergamalı Galen ile Kültürlerin Aktarım Aracı Parşömen konuları ele alınacak.Bergama’nın çok katmanlı kültürel yapısının insanlığa sunduğu katkıların ayrıntılı olarak inceleneceği Sempozyum, uluslararası alanda çok iyi bilinen, Bergama’nın öncülük ettiği sayısız bilimsel ve kültürel değer hakkında farkındalık yaratacak.
Sempozyumda konuşan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, kentin zengin birikiminin akademisyenler ve bilim insanları tarafından ele alınacağı sempozyumun zengin tarihi ve kültürel birikimiyle Bergama’yı ve Ege Üniversitesi’nin onlarca yıllık deneyimini tekrar bir araya getireceğini söyledi.

“ İlkini 2011 yılında Ege Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Bergama Sempozyumu’nu bu yıl ikinci kez düzenliyoruz" diyen Başkan Gönenç, şöyle konuştu: "2011 yılındaki Sempozyum, kent konusunda çalışan, fikir üreten bilim insanları ve araştırmacıları bir araya getirmiş, oldukça geniş bir yelpazede yaklaşık 70 bildiri ve poster sunumları yapılmış ve Bergama tümüyle ele alınmıştı. Sempozyum, ilk olması açısından bizler için heyecanlı bir çalışmaydı.Sempozyumun bildirileri de kitap olarak yayınlandıktan sonra bu güzel çalışmayı daha sürdürülebilir bir şekilde temalı olarak, daha da güçlenerek ve uluslararası niteliğini ön plana çıkararak devam ettirmek istedik. Bu yıl ise Bergama’nın üstün evrensel değerleri içinde en çok öne çıkan iki noktanın ele alınmasına karar verdik.”
Bergama'nın geçmişten günümüze önemli bir kent olduğunun altını çizen Başkan Gönenç, “Bergama geçmişten günümüze önemli bir kent. Dünyanın en önemli antik kentlerinden birisi. Kültürle, bilimle, sanatla anılan dünyaya parşömen gibi ilkleri kazandırmış Bergama’nın geçmişten gelen birikimini bugünlere taşımak istedik. Aynı zamanda yoğun bir çabamız daha var. Bergama 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Adayı bir kent oldu. Adaylık dosyamızı Ocak ayında Paris’e gönderdik. Bergama’nın başvuru ve çabalarının olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz. Şüphesiz ki bu tür çalışmalarda gerçekleştirilen bilimsel toplantıların önemi büyük” diye konuştu.

EXPO’YA DESTEK
Başkan Gönenç, “Yine paralel olarak, İzmir EXPO 2020 sürecinde büyük bir çaba içerisinde. Expo 2020’nin ana teması ise, ‘Herkes için sağlık’. O nedenle sempozyumun EXPO sürecine de destek vereceğini ve ciddi katkılar sunacağını düşünüyorum” diyerek, destekleri için tüm katılımcılara teşekkür etti.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Yar.Doç. Dr Engin Önen de, “2011 yılında Bergama Belediyesi işbirliğinde düzenlendiğimiz sempozyum büyük ilgi görmüştü. Çünkü Bergama’yla ilgili bir sempozyum yapmaya kalktığınızda çok fazla bilimsel alan ortaya çıkıyor. İkincisini düzenlediğimiz sempozyumda Bergama’nın bilim ve kültür tarihini çarpıcı bir biçimde öne çıkarmamıza katkı sağlayacak temaları ele alacağız. Zengin bir içeriğe sahip sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu
Kaynak: İHA