Sde Başkanı Prof. Dr. Aktay Açıklaması

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, "Arap Türk Sosyal Bilimler Kongresi, Arap ülkelerindeki adalet arayışının akademik düzeydeki kanalını oluşturacak. Şimdiden çok sayıda akademisyen arasında ciddi bir iletişim, işbirliği ve network oluştu" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Aktay, Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Arap Türk Sosyal Bilimler Kongresi'nin Arap Baharı sonrasında "Devlet, Toplum ve Adalet" başlığıyla 2-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul'da düzenleneceğini, kongrede Arap ve Türk toplumlarının tarih, kültür ve sosyal yapısı üzerine çeşitli konularda 160 civarında tebliğin sunulacağını kaydetti.

Aktay, ilki Arap Baharı süreci başlamadan bir hafta önce 10-12 Aralık 2010 tarihlerinde "Ortadoğuda Kültür ve Siyaset" başlığıyla Ankara'da düzenlenen kongre serisinin ikincisinin, 26-28 Mart 2012'de "Ortadoğu'daki değişimin hükümet dışı aktörleri, sivil toplum kuruluşları" konusuyla Kahire'de gerçekleştiğini hatırlattı.

-"Başbakan Yardımcısı Atalay da katılacak"-

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın, 'sosyal bilimci' olarak ilk 2 kongreye katıldığını ve üçüncü kongreye de katılımının beklendiğini belirten Aktay, kongrenin 'Müslüman Türklerle Araplar arasındaki tarihsel kopukluğu, akademik düzeyde de gidermeyi' amaçladığını vurguladı.

Prof. Aktay, devrimler sonrasında Arap toplumlarının yeniden inşa edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Devrimler sonrasında Arap toplumları yeniden inşa ediliyor. Bu inşa sürecince daha kaliteli bir yönetimin geliştirilmesi ve adaletin tesis edilmesi yönünde ciddi arayış var. Zaten devrimleri tetikleyen de adaletsizlikler ve yeni bir adalet arayışıydı. Ayrıca yıllarca Araplar ve Türkler birbirlerini Batılı dillerden öğrendiler. Şimdiye kadar akademisyenlerin farklı konularda birbirlerini doğrudan inceleme konuşma ve işbirliği yapma fırsatı olmadı. Bu kongreyle ekonomik ve sosyal alanlarda son dönem artan yakınlaşmaların akademik düzeyde de devam ettirilmesini amaçlıyoruz."

Devrimin gerçekleştiği ülkelerde, yeni sistem ve yönetimlerin adil olması gerektiğine dikkati çeken Aktay, "Kongre, Arap ülkelerindeki adalet arayışının akademik düzeydeki kanalını oluşturacak. Şimdiden çok sayıda akademisyen arasında ciddi bir iletişim, işbirliği ve network oluştu. Üçüncü yılını dolduran kongrenin her geçen yıl daha büyük heyecanla karşılandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

-"Devlet, Toplum ve Adalet"-

Bu yıl "Devlet, Toplum ve Adalet" başlığıyla 2-4 Mayıs 2013 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi'nde yapılacak kongrenin dördüncüsü, önümüzdeki yıl başka bir Arap ülkesinde yapılacak. Ürdün veya Kuveyt'te 2014 yılında gerçekleşmesi beklenen dördüncü kongreye Türk ve Arap dünyasından akademisyenler yakından ilgi gösteriyor.

Özetler kitabı, katılımcı listesi ve güncel bilgiler www.atcoss.org adresinde yer alacak ve 30 ülkeden 200'den fazla akademisyen, uzman ve gazetecinin katılacağı kongrede Ortadoğu'daki gelişmeler başta olmak üzere, devlet toplum ilişkisi, yeni toplumsal hareketler, sosyal adalet, bölgesel ve küresel politikalar gibi güncel konular akademik bir bakış açısıyla tartışılacak.

Muhabir: Ahmet Esad Şani

Yayıncı: Ekrem Kaftan
Kaynak: AA