İkby Başbakanı Barzani Açıklaması

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, çözüm süreciyle ilgili, "Bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için elimizden gelen bütün yardımları yapmaya hazırız" dedi.

Barzani, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında Bağdat'ta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı.

Maliki ile yapılan görüşmede 3 ana madde üzerinde durduklarını belirten Barzani, bunların, ortaklık, adalet ve eşitlik olduğunu söyledi.

Sorunların söz konusu maddeler çerçevesinde çözülmesinin herkesin yararına olacağını ifade eden Barzani, "Bağdat'taki görüşmelerde 7 maddeden oluşan taleplerimizi sunduk. Bunlardan ilki eski rejim tarafından, Enfal, Halepçe ve 1991 yılındaki halk ayaklanmasında zarara uğratılan vatandaşların zararlarının karşılanmasıdır. Bunu defalarca Irak hükümetinden talep etmiştik. Bu kez bununla ilgili yasa çıkarılması ve yasanın Irak Meclisince onaylanması konusunda anlaştık" diye konuştu.

Görüşmelerde ayrıca ortak bir güvenlik komisyonunun kurulmasını da istediklerini kaydeden Barzani, şöyle devam etti: "Daha önceleri, Bağdat ve Irak'ın çeşitli bölgelerinin emniyetini sağlaması için Peşmerge göndermiştik. Şimdi birçok konuda hareketlerimizin yanlış anlaşılmaması için bu komisyonun kurulmasını istiyoruz."

Barzani, ayrıca özellikle Kerkük başta olmak üzere sorunlu bölgelerdeki illerin sınırlarının eski sisteme göre düzenlenmesi gerektiğini de dile getirdiklerini belirtti.

Irak güvenlik teşkilatının bir parçası olan Peşmergelerin maliyeden alacağı payı görüştüklerini ifade eden Barzani, şunları söyledi:

"Ayrıca, petrol gelirleri konusunda da konuştuk. Bu konudaki yasaların çıkmasını ele aldık. Bu sadece bizler için değil Irak'ın geneli için önemlidir. Çünkü bu yasalar olursa petrol gelirleri daha şeffaf olur. Diğer şehirlerde petrol gelirinin nereye gittiğini görmüş olurlar. Bu benim düşüncelerimdir."

-Kürt bakan ve milletvekilleri Bağdat'a dönüyor-

IKBY Başkanı Mesut Barzani başkanlığında Kürdistan'ın diğer siyasi taraflarıyla bir araya geldiklerini ifade eden Barzani, "Toplantıda oy birliğiyle Kürt bakan ve milletvekillerinin tekrar Bağdat'a gitmesini onayladık. Aynı zamanda önümüzdeki hafta başlayacak olan meclis toplantılarına da Kürt milletvekilleri katılmış olacak" ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Maliki'yi Erbil'e davet ettiğini sözlerine ekleyen Barzani, "Maliki'den Bakanlar Kurulu toplantısını Erbil'de yapmasını istedik. Burada başkan Barzani'nin de katılacağı bir toplantıya bekliyoruz. Kabul etti, yakın zamanda geleceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Gazetecilerin, "Maliki'nin yapılan anlaşmaya sadık kalacağı konusunda güvenceniz nedir-" sorusu üzerine Barzani, "Bizim güvencemiz, kendi içerimizdeki birliğimiz ve halkımızdır" dedi.

Barzani, ABD'nin Bağdat'taki görüşmeyi nasıl değerlendirdiği yönündeki soruyu da "ABD, Bağdat'a gidip Maliki ile yaptığımız görüşmeyi olumlu karşıladı. Sorunlarımızı barışçıl yollarla ve diyalogla çözmemizi destekliyor" yanıtını verdi.

Başbakan Neçirvan Barzani, uzun zamandan beri Irak'ın sorunlarının federalizm ile çözülebileceğini dile getirdiklerini de hatırlattı.

Bazı bölgelerde emniyet boşluğu oluştuğunu sözlerine ekleyen Barzani, Kürdistan bölgesindeki halkların güvenliğini sağlamakla görevli Peşmergelerin de o bölgelerde güvenlik amacıyla bulundurulduğunu anlattı.

-Çözüm süreci-

Gazetecilerin, Türkiye'deki çözüm sürecine ilişkin sorularını da yanıtlayan Barzani, şunları kaydetti:

"Kürdistan'da siyasi olarak ilk günden beri barış sürecini desteklemişiz. Bu projede Türkiye'nin içişlerine karışmadan yardım ediyoruz. Kürt ve Türk halkının yararına olacak bir barışın sağlanması için çabalıyoruz. PKK'nın Kürdistan'a gelmesi, küçük bir proje değildir. Biz Türkiye'deki Kürt sorununun barışçıl şekilde çözülmesi taraftarıyız. Bu sürecin iyi bir şekilde sonuçlanması için elimizden gelen bütün yardımları yapmaya hazırız."

Muhabir: İbrahim Yakut - Hayrullah Saruhan

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA