Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan:

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi’ni ziyaret etti.

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan:
Dernek üyelerinin sorun ve sıkıntılarını dinleyen Aslan, İzmir’de özellikle fiziksel engeli olan vatandaşların ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Neden kent hizmetleri sadece sağlıklı bireylere yönelik düşünülüyor ve planlanıyor anlamak mümkün değil. İzmir’de bir Engelli Yaşam Merkezi oluşturularak Türkiye’ye örnek olabiliriz. Arsa konusunda biz her türlü yardıma hazırız” dedi.

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu ve üyeler ile dertleşen Aslan, Türkiye nüfusunun yüzde 10’undan fazlasının önemli bir kesimini engellilerin oluşturduğuna vurgu yaparak, “ En az 10 milyon engellimiz var. İzmir’de de yine nüfusun 5’te biri engelli yurttaşlarımızdan oluşuyor. Buna karşın hala daha onları yaşamın içine dahil etmenin, sorunlarını aşabilmenin yollarını aramaktayız. Oysa gelişmiş ülkeler bu tür sıkıntılarını 30-40 yıl öncesinde halletmiş. Engellilerin önemli bir bölümü de fiziksel engele sahip. Diğer engellere rağmen bu hayatı daha da zor ve sıkıntılı hale getiren bir durum. Kent buna göre planlanmalı, hizmetler İzmir’de sayıla400 bini aşan engelliler düşünülerek gerçekleştirilmeli” diye konuştu.

“ENGELLİLER KENTİ KURMAK ZOR DEĞİL
Engellilerin büyük bölümünün tek güvencesinin anne-babası olduğunu belirten Aslan, “Engelli yurttaşlarımız, anne ve babalarını yitirdiklerinde ortada kalıyor. Ege-Koop Proje Merkezi olarak bunlar da gündemimizde yeralıyor. Ve engelli yurttaşlarımıza dair projeler üzerinde çalışıyoruz. Mesela İzmir’de tüm Türkiye’ye örnek bir engelli yaşam merkezi kurulabilir. Yerel yönetimler ve hükümetin katkılarıyla bunu gerçekleştirmek zor değil. Bu yaşam merkezinde engelli vatandaşlarımızın hem barınma sorunları giderilebilir, gelecek kaygılarının önüne geçilebilir hem de yaşamsal zorlukları aşmaları sağlanarak, üretime katılır, aile ve kent ekonomisine katkıda bulundurulur. Biz Ege-Koop olarak bu konuda her türlü desteğe hazırız. Arsa konusunda da yardımcı oluruz” dedi.

“EĞİTİM İÇİN KULLANDIĞIMIZ YERE KİRA VERİYORUZ”
Türkiye’de bulunan 65 sakat derneğinden sadece kendilerinin kira bedeli ödediğini belirten Başkan Çerçioğlu ise, “ Derneğimiz ziyaret edildiğinde tüm sorunlarımızı dile getiriyoruz. Gerek Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu, gerek vekili Sayın Sırrı Aydoğan gerek Valimiz. Hatta bir keresinde Sayın Aydoğan, konunun çözüme ulaşması için gerekli girişimlerde bulunacağını, ne yapılabileceğini araştıracaklarını, bu sorunun çözüleceğini söylemişti. O günden sonra randevumuzu kabul etmediği gibi, daha sonra telefonla arayarak, “ Kiranızı ödeyeceksiniz” dedi.

Oysa üyelerimiz yıllık 15 liralık aidatı bile ödemeyecek kadar maddi imkansızlıklar içinde. Şu an borcumuz 10 bin lirayı aşmış durumda. Aylık bin 200 lira. Kaldı ki biz burada sadece eğitim amaçlı çalışmalar için bulunuyoruz” şeklinde dert yandı.

TÜM ENGELLİLERİ DE UNUTMADI!
Öte yandan Aslan’ın bir başka durağı da Tüm Engelliler Federasyonu oldu. Burada da Genel Başkan Ahmet Gültekin ve engelli vatandaşlarla sohbet eden Aslan’a bugüne kadar ki katkılarından dolayı teşekkür edildi.
Kaynak: İHA