İzmir'de Gümrük Kaçakçılığı

İzmir Limanı'nda, bir firma tarafından "işlenerek ihraç etmek şartıyla" vergi ödenmeden ithal edilen kumaşların yerine değersiz bez parçalarının yurt dışına gönderilmek istendiği belirlendi.

Alınan bilgiye göre, gümrük kaçakçılığına karşı risk analizi çalışması yürüten Ege Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, bir firmanın yurt dışına göndermek istediği mallarda inceleme yaptı.

Beyannamede hazır giyim eşyası bulunduğu bildirilen konteynerde bez parçaları olduğunu fark eden ekipler, firmanın diğer konteynerinin de aynı malzemeyle yüklü olduğunu belirledi. Yapılan araştırmada, "işlenerek ihraç etmek şartıyla" vergi ödemeden yüzde 100 pamuklu kumaş ithal eden firmanın, kumaşları hazır giyim eşyası haline getirerek yurt dışına göndermek için beyanname düzenlediği, fakat aynı kalitede olmayan bez parçalarını yollamaya çalıştığı ortaya çıktı.

Ele geçirilen malzemenin, beyannamede belirtilenden 2,5 ton eksik olduğu anlaşıldı. Mahkeme kararıyla malzemelere el konulurken, firma yetkilileri ve aracılar M.E.G, Y.A, S.Y. ile M.Ç. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

Yurt dışına gönderilmeyip iç piyasada kalan kumaşların değerinin 1 milyon lira olduğu belirtildi.

Muhabir: Mustafa Yıldırım / Zeynep Hoşgörür

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA