Çocuklar 4 Dilde Barış Şarkıları Seslendiriyor

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nce "Biz Ebruyuz" projesi kapsamında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin çocuklarının suça karışmaması amacıyla kurulan koro ve dans grubu, 4 dilde şarkılar söyleyip dans ediyor.

Çocuklar 4 Dilde Barış Şarkıları Seslendiriyor
Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan çok göç alan bir il olan Adana'da göçle gelen ailelerin çocuklarının suça karışmaması için, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle 5 ay önce bir araya geldi. Gürkan özellikle, çocukların suça karıştıktan sonra değil de suça karışmadan önce sanatla eğitilmesi konusunda bir fikir ortaya koydu. Bu fikir doğrultusunda göçle gelen, sık sık korsan gösterilerin meydana geldiği Şakirpaşa, Ova, Dağlıoğlu, Gülbahçesi, Barbaros gibi mahallelerde bulunan okullarda çalışma başlatıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Bilgilendirme Önleme Faaliyetleri Büro Amirliği ekipleri, bir ay içinde okulları tek tek taradı. Yapılan taramada öğrencilerin müzik ve dans yeteneğinin olup olmadığına bakılmadan 95 öğrenci seçildi. Gürkan, seçilen öğrencilerle birebir görüştükten sonra, bu öğrenciler arasında Kürt ve Arap kökenlilerin de bulunduğunu öğrenince, projenin isminin "Biz Ebruyuz" olmasını istedi. Bu arada, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Uğur Sayınbatur ile görüşülerek proje hakkında bilgi verip, öğrencilere müzik eğitimi verip veremeyeceği soruldu. Sayınbatur da, böyle bir projenin içinde olmaktan mutluluk duyacağını söyledi.

Böylece yaklaşık 4 ay önce, öğrenciler dans ve müzik eğitimi almaya başladı

Çocuklar, 10 Nisan Polis Haftası'na da hazırlanarak, büyük bir gösteri sunmayı planlıyor. Artık provaların sona gelindiği şu günlerde öğrencilerin amacı, Türkiye'de yaşayan birden fazla ırkın nasıl barış içinde yaşadığını göstermek. Provalarda çocuklar birbirinden güzel Türkçe, Kürtçe, Arapça ve hatta Ermenice şarkıları, büyük bir coşkuyla söyledi.

Korada bulunan, Siirt'ten iş umuduyla Adana'ya göç eden seyyar satıcı bir ailenin 6 çocuğundan biri olan 10 yaşındaki Can Altınten'in, Aşık Veysel'in "Uzun ince bir yoldayım" türküsünü değişik bir konseptte söylemesi, izleyenlerin beğenisini kazanırken, 14 yaşındaki Didem Güler ise, hiç Ermenice bilmemesine rağmen "Sarı Gelin" türküsünü Ermenice olarak söyledi.

Kürtçe bilmeyen Nergiz Selam, Kürtçe türkü söylerken, 15 yaşındaki Zelal Durmaz ile Melek Söyler de, Arapça bilmemelerine rağmen Arapça şarkı söyleyerek beğeni kazandı. "EMNİYET MÜDÜRÜ MAESTRO OLDU" Adana Emniyet Müdürü Gürkan, 10 Nisan’da yapılacak olan gösterinin provalarına katıldı.

Provada Sayınbatur'dan bilgi alan Gürkan, öğrencilere maestroluk yaptı

Daha sonra çocuklarla yakından ilgilenen Gürkan, çocukların özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan göç eden ailelerin bulunduğu mahalledeki okullardan seçildiğini belirterek, "Çocukları seçerken öğrencilerin sanata, folklora, müziğe ilgisi olup olmadığını araştırmadan rastgele seçtik. Sadece göçle gelen okullardan seçilmesine dikkat ettik. Bunların arasında belki kendi evinde Kürtçe konuşan, kendi evinde Arapça konuşan, burada Ermenice türkü söylüyorlar. Evinde Ermenice konuşuyor mu bilmiyorum ama, en azından bu coğrafyada konuşulan bütün dillerin, ezgilerin, folklordaki bütün ezgilerin oluştuğu bir çalışma yapalım dedik. Çalışma 4 ay önce başladı" dedi.

Gürkan, bu çocukların hepsinin Adana'nın değerleri olduğunu, göçle gelmiş çocuklar olmasının hiçbir önemi olmadığını, atılan bu adımdan sonra Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile görüşülerek, bu dans grubu ve koronun bir müzik okuluna dönüştürülerek sokaktan çocukları alıp sanata yönlendirebileceklerini kaydetti.

Çocukların söyledikleri bütün parçaların anlamlarını bildiğine dikkat çeken Gürkan, şöyle devam etti: "Bu ayrı bir lezzet kattı bu programa. Yani Arapça bilmeyen Arapça şarkı söylüyor ama anlamını biliyor. Kürtçe bilmeyen Kürtçe söylüyor ama ne söylediğinin anlamını biliyor. Bu da şunu gösteriyor aynı dili konuşamayabilirler ama aynı şeyleri hissedebiliyorlar. Çocuklar ben değil biz duygusunu çok iyi yansıtıyorlar. Bence önemli olan bu." Öğrencilerden Can Altınten, daha önce sokakta futbol oynadığını, ancak gruba katıldıktan sonra hayatının değiştiğini, artık sanatçı olmak istediğini söyledi.

Zelal Durmaz da burada bulunmaktan çok mutlu olduğunu, çok iyi bir müzik eğitimi aldıklarını ifade etti.

Müzik eğitimi veren Uğur Sayınbatur ise, çocuklara 4 ay boyunca müzik altyapısı eğitimi verildiğini, kulak eğitimi verdiklerini belirterek, "Bu çocuklar artık, konservatuvar ya da güzel sanatlara çok rahat girebilecek durumdadır" diye konuştu.

Öğrenciler, 10 Nisan Çarşamba günü Seyhan Kültür Merkezi'nde, Polis Haftası dolayısıyla akşam bir konser verip gösteri sunacak. Etkinliğe; Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Anadolu Ateşi Dans Grubu Yönetmeni Mustafa Erdoğan'ın da katılması bekleniyor .
Kaynak: İHA