Büyükşehir Bilgilendirme Toplantısı

Türkiye’nin 30.

Büyükşehir Bilgilendirme Toplantısı
büyükşehiri olan Ordu’da Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) ile İçişleri Bakanlığı tarafından 6360 sayılı Büyükşehir Yasası bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ordu TESK Otel’de düzenlenen bilgilendirme toplantısına Ordu Valisi Orhan Düzgün, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu İl Genel Meclis Başkanı Engin Tekintaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Aydın, vali yardımcıları, belde ve belediye başkanları, daire müdürleri ve muhtarlar katıldı.

Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken, açılış konuşmasını TBB Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Sökmen yaptı. Sökmen, Türkiye Belediyeler Birliği’nin yaptığı çalışmalardan bahsederken, “Yeni büyükşehir yönetmeliğini düzenleyen 6360 sayılı Kanun hakkında siz değerli katılımcıları bilgilendirmek, oluşabilecek tereddütleri giderebilmek, uygulamada birliği sağlamak kanunun uygulanmasına dair iş ve işlemlerin sağlıklı ve mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesine destek olmak amacıyla İçişleri Bakanlığımız ve Birliğimiz iş birliğinde düzenlenmiş olan toplantıya hoş geldiniz” dedi.

Sökmen’in konuşmasının ardından söz alan Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, büyükşehirin herkese hayırlı olmasını dileyerek, “Bu konuyla ilgili yasanın Ordu için gerçekleşmesinde öncesinde ve sonrasında birçok bilgiler ortaya atıldı, tartışıldı ve konuşuldu. Bugün burada konuşulan tartışılan konuların daha kapsamlı bir şekilde en yetkili ağızlardan almış olacağız” diye konuştu

“BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA İHTİYACI VARDI” Vali Orhan Düzgün ise bu bilgilendirme toplantısının ihtiyaç olduğunu fark ettiklerini belirterek, “Türkiye’de merkez belediyelerin il belediyelerine dönüştürülmesi konusunda geçtiğimiz yıl bir çalışma olmuştu. Mart ayında da 29 belediyeye ilave olarak 30’uncu olarak Ordu il belediyesinin büyükşehir belediyesine dönüştürülmesi hususunda mecliste bir kanun yasalaştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayından sonrada yürürlüğe girdi. Bu dönüşüm sonrası beldelerimizin tamamında köylerimizde, İl Özel İdaremizde pek çok değişiklikler ve dönüşümler yaşanacak. Seçimlere 1 yıldan daha az bir süre kaldığını hepimiz biliyoruz. Bu süre zarfında da özellikle belde belediyelerimizin köy muhtarlıklarımızın il özel idaremizin ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yanlış iş yapmadan, bu kanunun getirdiği hükümler doğrultusunda görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeleri, mevcut işlerini aksatmadan bu süre zarfında kendilerine bir yol haritası çizmeleri amacıyla İçişleri Bakanlığımızın ve Türkiye Belediyeler Birliğimizin katkılarıyla bu toplantıyı düzenlemeyi arzu ettik. Çünkü konuyla ilgili büyükşehir olmuş belediyelerimizle değişik toplantılar bu süreç zarfında yapılmıştı. Ama Ordu ilinin daha sonradan bu sürece dahil olması geçtiğimiz ay yasalaşan metinle bizim ilimizin de buna dahil olması sebebiyle bu durumdan etkilenecek olan belde ve belediyelerin, muhtarlarımızın bu bilgilendirme toplantısına ihtiyacı olduğunu fark ettik. Gerek valiliğimize yapılan müracaatlardan gerek bakanlığımıza yapılan müracaatlardan belediye başkanlarımızın köy muhtarlarımızın sahip oldukları taşınır ve taşınmaz mallar ile çalıştırmakta oldukları personellerle ilgili ne gibi tasarruflarda bulunacakları geleceğe yönelik meraklarını gidermek amacıyla bugün bu toplantıyı yapacağız. Amacımız milletimize daha iyi hizmetin götürülmesi konusunda bütün kurumlarımızın işbirliği halinde bu önümüzdeki bir yıllık süreci en iyi şekilde geçirerek, Ordu’nun büyükşehir belediyesine sahip olması konusunda bu yapılan yasal düzenlemeye de hazırlıklı olarak ilimizi hazırlamaktır. Bu programa göstermiş olduğunuz yoğun katılımdan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Bilmez, 6330 sayılı Yasa’nın getirdiği değişiklikler ve yenilikle, bu yasaya göre yapılacak devir, tavsiye ve paylaştırma iş ve eylemleri, mahalli idarelerde oluşan ihtiyaç fazlası personelin tespiti ve kamu kurumlarına devri konusunda toplantıya katılanları bilgilendirdi

Toplantı soru-cevap şeklinde sona erdi .
Kaynak: İHA