AK Parti'nin, Çözüm Sürecine İlişkin Meclis Araştırması Açılmasına İlişkin Grup Önerisi, Görüşülmeye Başlandı

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, çözüm sürecine ilişkin Meclis araştırması açılmasına ilişkin grup önerisi görüşülmeye başlandı. Kendi önergelerinden imzalarını çektiklerini belirten CHP milletvekilleri ile AK Parti'li milletvekilleri arasında, Başkanlık Divanı'nın önünde tartışma çıktı.

Grup başkanvekilleriyle görüşmenin ardından açıklama yapan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, CHP'nin önergesinde 18 milletvekilinin imzasını geri çektiğini ancak önergede halen 20'den fazla milletvekilinin imzasının bulunduğunu belirterek, ''Dolayısıyla önergenin düşmesi, çekilmesi söz konusu değildir'' dedi.

Önergenin ilk imzacısı CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da söz alarak, ''Benim önergem usule aykırı birleştirildi. Her iki önergenin niteliği ve içeriği aynı değil. Bizim önergemizin ayrı görüşülmesi lazım. Gerçekten AKP, CHP'nin katkısını istiyorsa o zaman CHP'nin önergesine destek versin. Bu olmadan CHP'nin katkısını başka noktaya çekmek siyaseten yanlıştır. Bugün önergemi çekiyorum ama imzamın arkasındayım. 1 saat sonra bu kez 50 imza ile yeniden vereceğiz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de ''Biz AKP ile birlikte anılmak istemiyoruz çünkü bizim ile AKP'nin kurmak istediği komisyon birbirine benzerlik göstermiyor. AKP'nin önerisi Anayasaya ve İçtüzüğe aykırıdır. En son 'ilk imza sahibi çekerse biz de çekeriz' dediler ama o da çekti, ama yine yan yollara başvuruyorlar'' ifadelerini kullandı.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de önergede yeteri kadar imza bulunduğunu ve birleştirilebileceğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Meclis geleneğinde hileyi parmakla meşrulaştırmak gibi bir yolu açıyorsunuz, vebal altındasınız. Sizi hukuka ve İçtüzük'e davet ediyorum. Gerekirse Meclis Başkanı buna müdahale etmeli. Yaptığınız iş hukuksuzluktur. Dürüstçe, adam gibi kendi iddianızı millete karşı savunun. Kendi önergeniz sizin amacınızı gerçekleştirmeye yetmiyor mu- Belli ki bir yerde suç işliyorsunuz- Ana muhalefet partisini de suç ortağı olarak yanınıza almak istiyorsunuz'' diye konuştu.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak ise hakaret içeren ifadeler kullanarak önergeyi eleştirdi.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da şu ifadeleri kullandı:

''AK Parti Grubu olarak onurlu, şerefli ve ahlaklı olarak ülkemizin uzun yıllarını heba eden terör sorunun çözümü noktasına başımızı taşın altına koymuş durumdayız. Biz bunu yaparken de tek yol, arkadaşımız vardır, o da aziz milletimizdir. Arada bir de olsa 'CHP doğru şeyler yapıyor' demişiz, doğru nereden geliyorsa o doğrunun altına imzamızı atarız. Peki size ne oldu, ne değişti- Niye kaçıyorsunuz- Niye sorunun çözümü için destek vermiyorsunuz ve imzanızı geri çekiyorsunuz- Bir kere de olsa sözünüzün arkasında durun. Sözünüzün eri olun, kaçmayın.''

-''CHP'yi size kullandırtmayacağız''-

Yakut, konuşma taleplerinin uzaması üzerine usul tartışması açtı.

CHP Grup Başkanvekli Muharrem İnce, ''Bir yazılı eserin içini CHP'nin onayını almadan değiştiremezsiniz. Bütün arkadaşlarımız imzasını geri çekti. Bundan sonrası zorbalık olur. Zorbalık yapmayın, zorbalığa hukukla karşılık verilmez. Zorbalığa zorbalıkla karşılık verilir. Biz CHP'nin adını orada görüştürtmeyeceğiz. Hile ile olmaz bu işler. Meclis'i kullandınız, CHP'yi size kullandırtmayacağız. Bu, buradan geçmeyecek'' dedi.

Yakut, tutumunu Genel Kurul'un oyuna sundu. Yakut'un tutumunun doğru olduğunun kabul edilmesi üzerine, katip üye, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Divan'ı terk etti. Yalçınkaya'nın yerine AK Parti Ankara Milletvekili Fatih Şahin oturdu. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Şahin'in yanına kürsüye gitti. Bu sırada AK Parti'li ve CHP'li milletvekilleri kürsü önünde toplandı. Bu sırada tartışmalar ve zaman zaman itişmeler yaşandı. Bunu üzerine Yakut, birleşime yeniden ara verdi. Arada da tartışmalar sürdü.

Aranın ardından Yakut, daha önce 18 olarak açıkladığı önergeden imza çeken milletvekili sayısının 24'e çıktığını belirterek, CHP'nin önergesinin AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve 20 milletvekilinin imzasıyla işlem göreceğini söyledi.

Genel Kurul'da, BDP'nin önergesiyle de birleştirilmesi öngörülen grup önerisinin görüşmeleri devam ediyor.

Muhabir: Alp Özden

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA