1. Dünya Savaşı'nın 100, Saraybosna Kış Olimpiyatları'nın 30. Yıl Dönümleri Dolayısıyla Çeşitli Etkinlikler Düzenlenecek

1. Dünya Savaşı'nın 100, Saraybosna Kış Olimpiyatları'nın 30. yıl dönümleri dolayısıyla "Avrupa'nın kalbi Saraybosna" adıyla 21-28 Haziran tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Fransa'nın Saraybosna Büyükelçisi Roland Gilles, Zetra Spor Salonu'nda gerçekleştirilen "Avrupa'nın kalbi Saraybosna" etkinliği tanıtım toplantısında, 1. Dünya Savaşı'nın ve Saraybosna Kış Olimpiyatları'nın yıl dönümlerinde bu organizasyonu düzenlemekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kıvılcımı Saraybosna'da çıkan 1. Dünya Savaşı'nın, bir çok ülkeyi olduğu gibi Fransa'yı da çok derinden etkilediğini belirten Gilles, bu nedenle savaşın 100. yıl dönümünde çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Etkinlikler kapsamında, "Saraybosna Köprüleri" adlı bir film çekileceğini belirten Gilles, projede 16 yönetmenin yer alacağını bildirdi.

Gilles, ''Amacımız bu filmin 2014 yılında Cannes'te, bir sonraki sene Saraybosna Film Festivali'nde gösterilmesidir" dedi.

Haziran ayının son haftasında, Saraybosna'da bir çok konser verileceğine işaret eden Gilles, aynı zamanda Bosna-Hersek, Fransa ve Avrupa'nın diğer bazı ülkelerinden akademisyen ve tarihçilerin katılımıyla konferans düzenleneceğini kaydetti.

Gilles, kültürel etkinliklerin yanı sıra sportif faaliyetlere de imza atacaklarını vurguladı. Gilles, Fransa Uluslar arası Olimpiyat Komitesi ile birlikte, Saraybosna'daki Olimpiyat Müzesi'ni restore edeceklerini söyledi.

1. Dünya Savaşı'nın başlamasına neden olan Avusturya-Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand'ın 28 Nisan 1914 yılında Saraybosna'da bir Sırp milliyetçisinin suikastına uğramış, Saraybosna Kış Olimpiyatları da 1984 yılında düzenlenmişti.

Muhabir: Vesna Beşiç-Kemal Zorlak

Yayıncı: Ferhat Demircan
Kaynak: AA