Tarihi 'erfene' Geleneği Orhaneli'nde Devam Ediyor

Bursa’nın Orhaneli ilçesinde gerçekleştirilen, Yörük ve Türkmen erkeklerin bir araya gelerek düzenledikleri 'erfene' geleneği devam ediyor.

Bursa Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun ev sahipliği yaptığı köy odalarında, ortaklaşa getirilen malzemelerden yapılan yemek ve akabindeki eğlence anlamına gelen, halk arasında 'Erfene' olarak da bilinen 'Herfene Geleneği' Orhaneli Belediye Oteli’nin çatı katında bulunan Kültür Odası'nda yapıldı.

Mahalli sanatçılar, yöre ezgileri ve yöre halk oyunlarından örnekler sundu. Mahalli sanatçı Necati Ekşi, Menteşeli Cengiz'in katıldığı programda, 1938 doğumlu Dağgüneyli Müslim Kahraman’ın derlediği bir Keles türküsü ve Orhaneli türküsü kayıt altına alındı. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Tatlıoğlu, “Amacımız, bizden sonra gelecek nesillere bu yaptığımız gelenek ve göreneklerimizi aktarmak, gençlerimizi artık ya internet kafelerde ya da kahvehanede oturuyorlar, biz yeni bir çalışma başlatacağız. Önümüzdeki günlerde yöremizin oyunlarını, müzik eserlerini, gençlerimize bu gelenekleri özendirmek için çalışma başlatacağız." dedi.

Erfene eğlencesine TRT Halk Müziği Araştırmacısı ünlü sanatçı Yücel Paşmakçı, İTÜ Konservatuvarı Etnik Müzikoloji Bölüm Başkanı Akademisyen Süleyman Şener, Uludağ Üniversitesi Halk Bilimi Araştırmacısı Doç. Dr. Hülya Taş, Kent Müzesi Müdürü Ahmet Erdönmez, Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Aziz Elmas’ın da aralarında bulunduğu araştırma ekibi, yöre halkının katılımıyla gerçekleşti .