Bakan Ergün, Sanayi Üretim Rakamlarını Değerlendirdi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin oturduğu yeni büyüme patikasının hem kırılganlıkların azaldığı, hem de Türkiye’nin uzun vadeli ve istikrarlı büyüdüğü bir patika olduğunu belirterek, "Böylelikle Türkiye hem iç hem de dış krizlere karşı dayanıklılığını artırabilmiştir" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Şubat ayına ait Sanayi Üretim Endeksi’ni değerlendirdi. Ergün, yaptığı yazılı açıklamada 2013 yılı Şubat ayında sanayi üretiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.6 arttığına işaret ederek, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.4 arttığını ifade etti.

Ergün, "Sanayimiz dünyadaki tüm çalkantılara rağmen büyümeye devam etmektedir. Bu yıl ekonomi, kontrollü bir şekilde, geçen yıl elde ettiğimiz kazanımları koruyarak büyüyecektir. Geçen yıldan farklı olarak iç tüketim de büyümeye olumlu yönde katkı verecektir. 2012 yılının ortalarında başlayan kredi maliyetlerindeki düşüşün etkisi önümüzdeki aylarda iç talebe yansıyacaktır. Ayrıca, geçen yıl ertelenen yatırım ve tüketim talebi önümüzdeki aylarda iç talep kanalıyla büyümeye yansıyacaktır. Bütün bunlara ek olarak ihracatın büyümeye devam edeceğini de göz önüne aldığımızda Orta Vadeli Programda yer alan yüzde 4’lük büyüme öngörüsünün rahatlıkla yakalanacağını söyleyebiliriz. Nitekim Türkiye’nin oturduğu yeni büyüme patikası hem kırılganlıkların azaldığı, hem de Türkiye’nin uzun vadeli ve istikrarlı büyüdüğü bir patikadır. Böylelikle Türkiye hem iç hem de dış krizlere karşı dayanıklılığını artırabilmiştir. Tüm dünyadan yatırımcılarını dikkatini çekmektedir. Bizim sanayicilerimizin ve uluslararası yatırımcıların baktığı asıl unsur da budur: Hızlı ama kalıcı büyüyebilmek. Türkiye artık iki ana hususu gerçekleştirmiştir. Kendi bulunduğu coğrafyada bunu gerçekleştirebilen nadir ülkelerdendir. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye ilgisinin altında da bu yatmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bugün açıklanan sanayi üretimi endeksini de bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini kaydeden Ergün, bu verileri yakından izlediklerini ifade etti.

Ergün şunları kaydetti: "Bunlar kısa dönemli istatistiklerdir ve uzun dönemli büyümenin bir parçasıdır. Fakat Türkiye gerektiğinde soğukkanlı bir şekilde gerekli önlemleri alacak enstrümanlara sahiptir. Ülkenin gelişmiş piyasa ekonomilerinin kriz içinde olduğu bu ortamda dahi başarılı olmasının altında güven ve disiplin yatmaktadır. Aslında ekonomi yönetimi olarak bizi krizin kaynağı olan ülkelerden ayıran nokta da budur. Gelinen noktada Euro bölgesi yüzde 12 gibi tarihinin en yüksek işsizlik oranlarıyla, bankacılık krizleri, kamu borç krizleri ile uğraşırken ülkemizin tüm bu konularda sağlam durabilmesi proaktif ve riskleri iyi değerlendiren, gerekli önlemleri zamanında alabilen bir ekonomi yönetiminin bir sonucudur. Türkiye işlerin iyi gittiği zamanında radikal önlemleri alabilmiş dolayısıyla işlerin bozulduğu dönemde dayanıklılığını artırmıştır. Bu açıdan bakıldığında Euro bölgesi ülkelerinin Türkiye’den alacakları çok ders vardır.

Türkiye yapısal önlemleri almaya, sistemde gerektiğinde iyileştirmeler yapmaya ve bunları kararlılıkla uygulamaya hala devam etmektedir. Türkiye’nin uzun vadede önünü açacak en önemli mesele daha yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ve Türkiye’nin rekabetçiliğinin artırılmasıdır. Bunun için Bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin artırılması, girişimciliğin desteklenmesi ve yüksek Üniversitelerle sanayinin işbirliği yapması, markalaşma konuları şu anda en çok ilgilendiğimiz konulardır. Bakanlık olarak, bu alanlarındaki desteklerimiz her geçen gün artıyor. Önümüzdeki dönemde ar-ge’ye, inovasyona dayalı iş fikirlerinin arttığı ve Türkiye’de ana gündemin bu fikirlerin ve buradan çıkan yaratıcı projelerin olduğu bir iklime sahip olacağız. "
Kaynak: İHA