Cumhurbaşkanı Adayları Oy Kullandı

Ülkenin mevcut cumhurbaşkanı ve Sosyalist Demokrat Parti'nin yeniden cumhurbaşkanı adayı olan Filip Vuyanoviç ile cumhurbaşkanlığı yarışına katılan Demokratik Cephe'nin lideri Miograd Lekiç oy kullandı.

Maksim Gorki İlköğretim Okulu'na gelen Filip Vuyanoviç, oy kullanmak için gelen vatandaşlarla sırada bekledi. Vatandaşlarla bir süre sohbet eden Vuyanoviç, daha sonra seçim noktasına giderek, oy hakkını kullandı.

Vuyanoviç, oy verme işleminin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimden zaferle çıkacağına inandığını söyledi.

Vuyanoviç, ''İnanıyorum ki bu seçimlerdeki zaferim, önceki seçimlerde kazandığım zaferden daha da büyük olacak'' dedi.

Karadağ ekonomisinin geliştirilmesine yönelik hedeflerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirten Vuyanoviç, ülkesinin Avrupa Birliği'ne entegre olmasına yönelik çabalarına da devam edeceğini vurguladı.

-Demokratik Cephe'nin lideri Lekiç-

Demokratik Cephe'nin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Miograd Lekiç de seçimleri kazanacağına inandığını ifade etti.

Podgoritsa'daki Moraça Spor Merkezi'nde oy kullandıktan sonra gazetecilere açıklama yapan Lekiç, ''Seçimler her zaman, her yerde demokrasinin bayramıdır. Bizde de tam anlamıyla böyle olacağı günü bekliyorum. Karadağ vatandaşları değişiklikler istiyor. Bu seçimde farklı bir politikayı seçeceklerini inanıyorum'' diye konuştu.

Seçimleri kazanması halinde bölgesel işbirliğine büyük önem vereceğini ifade eden Lekiç, özellikle Sırbistan'la olan ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çaba göstereceğini söyledi.

Bu arada, Karadağ Devlet Seçim Komisyonu Başkanı İvan Kaleziç, düzenlediği basın toplantısında, öğlene kadar ülkede kayıtlı olan yaklaşık 511 bin seçmenin yaklaşık yüzde 22'sinin oy kullandığını ifade etti.

Sırbistan'dan 2006'da ayrılarak, bağımsızlığını ilan eden Karadağ'da 625 bin kişi yaşıyor.

Karadağ Anayasası gereği, seçimlerin geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmen sayısının en az yüzde 50'sinin sandık başına gitmesi gerekiyor. Kullanılan oyların yüzde 50'sini alan aday, ilk turda cumhurbaşkanı seçilecek. İlk turda, hiçbir adayın çoğunluğu elde edememesi durumunda, 14 gün içinde seçimlerin ikinci turu yapılacak. İkinci turda en fazla oy alan aday ülkenin yeni cumhurbaşkanı olacak.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Ferhat Demircan
Kaynak: AA