Vadeli Satıştaki Şifreli Sorgulama Dönemi, Ticarete İtibar Kazandıracak

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl yürürlüğe giren yeni Türk Ticaret Kanunu ile vadeli alışverişe getirilen şifreli sorgulama döneminin ticarete itibar kazandıracağını söyledi.

Vadeli Satıştaki Şifreli Sorgulama Dönemi, Ticarete İtibar Kazandıracak
Kişilerin bindiği arabaya, oturduğu eve ve kıyafetine bakılarak ticaret yapma devrinin zamanla ortadan kalkacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Alıcının da satıcının da birbirini sorgulayabilecekleri sistem açıldı. Bu ticarete itibar kazandıracak. Artık karanlıkta birbirimize ateş etmek yok. Ticaret yapacağımız kişiyi sorgulayıp bilinçli karar vereceğiz.” dedi.

Samsun Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nda düzenlenen Üreten Samsun’un Yıldızları Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu’ndan övgüyle söz etti. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın da katıldığı törende konuşan Hisarcıklıoğlu, yapılan kanuni düzenlemelerin iş adamlarına büyük güvenceler kazandırıp hareket kabiliyetini artırdığını dile getirdi. Vadeli satışlardaki ticari ilişkilerin bugüne kadar alıcı veya satıcının bindiği araba, oturduğu ev ve kılık kıyafetine göre kurulduğunu, bunun da büyük sıkıntıları beraberinde getirdiğini ifade eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Biz adamın bindiği arabaya, oturduğu eve, kıyafetine bakarak mal satıyoruz. Elimizde başka veri, mekanizma yok. Vadeli alışverişte tek korkutma aracı çekin karşılıksız çıkarsa hapse attırmaktır. Kredi çekeceğimiz bankalar çekimizi, protesto olan senedimizi her şeyimizi görüp de kredi veriyor. Ama biz malımızı, alın terimizi, sermayemizi, riskimizi satıyoruz. Yani karanlıkta hedefi vurmaya çalışıyoruz. Biz de ticaret yapacağımız kişinin ticari durumunu görmek istedik. Yeni kanunla da bunun önü açıldı.“ değerlendirmesini yaptı. “ŞİFRE VERMEK İTİBAR İŞİ OLACAK”Vadeli satışta alıcı ve satıcıların birbirlerini sorgulayabilecekleri şifre sisteminin açıldığına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Artık karanlıkta birbirimize ateş etmek yok. Birisinden vadeli mal alacağımız zaman şifresini isteyeceğiz. Kaç liralık çek ödediğini, ne kadarın karşılıksız çıktığını, ödediklerini ödemediklerini, ne kadar senedinin protesto olduğunu, bankaların ne kadar kredi açtığını, bu kredilerin ne kadarını kullandığını, doğalgaz, cep telefonu borcunu ödeyip ödemediğine varana kadar iyi veya kötü olan her şeyi görebileceğiz. Bu müthiş bir şey. Bu sistemde şifresini verip vermemek kişinin inisiyatifine bırakılıyor. Şifresini vermek istemeyenler olabilir. Ama bu yarın itibar işi olacak. İtibarlı olan işadamı, ‘Al kardeşim şifremi, beni sorgula’ diyecek. İtibarı olmayan bunu veremeyecek. Biz de kararımızı rahatlıkla vermiş olacağız. Bunun için de ticaret ve sanayi odalarına başvurulup sisteme üye olmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“KARLILIĞINI ARTIRMAK İSTEYEN, MESLEKİ KURSLARI DEĞERLENDİRSİN” MEB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR iş birliği ile düzenledikleri meslek edindirme kurslarının iş dünyası için büyük önemi olduğuna da değinen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Mesleği olmayan kardeşlerimizi meslek sahibi yapmak için eğitim veriyoruz. Bu imkanı niye kullanmıyoruz bilmiyorum. Bu imkanı Türkiye’de en çok Ford ve Hyundai kullanıyor. İkisi de yabancı. Türk olarak bu ayıp da bize yeter. Ford bin kişi, Hyundai ise 750 kişi istihdam ediyor. Maliyetlerini yüzde 19 düşürerek diğer fabrikalara göre hem rekabette hem de karlılıkta kendisini yukarı çıkartmış oluyor. Karşılığınızı artırmak istiyorsanız, bundan güzel bir şey olamaz.” ifadelerini kullandı. “KANUNU, TİCARİ FAALİYETLER İÇİN OTOBAN YAPTIK”Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise yeni TTK ile ilgili şöyle konuştu: “1955 model bir kanunla ticari faaliyet sürdürülemezdi. Ticarette uygulanan yöntemler değişti, rekabet çok keskin. Sizin rekabet gücünü artırmak ve önümüzdeki engelleri kaldırmak için değiştirdik. Yeni TTK 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe koymakla ticari faaliyeti sizler için otoban yaptık.”