Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, üniversitelerdeki öğretim üyelerini sektöre çekmek için önlerindeki temel bariyerleri açacaklarını belirterek "Ama üniversite hocası da odasında oturmayacak, raflarda tozlanacak projeler üretmeyecek. Dersini verecek, alana çıkacak" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 6. Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı Adnan Menderes Üniversitesi'nde yapıldı.

Bakanlık müsteşarı Ersan Aslan, 15 günde bir kalkınma ajansı bölgelerinde yapılan toplantılarda, valiler, rektörler, sanayi ve teknoloji alanındaki temsilcilerle bir araya geldiklerini, kamu, sanayi, üniversite işbirliği kavramını iyi işleyebilmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Son 2 yıldır yaptıkları anket çalışmalarında üniversite-sanayi işbirliğinin çok yeterli seviyede olmadığını gördüklerini dile getiren Aslan, şöyle konuştu.

"Yeterli düzeyde olduğunu ifade eden sonuçta sayısal göstergeler. Nedir bu oranlar- İhracatın içindeki yüksek katma değerli ürünler. Orta, orta yüksek ve yüksek teknolojik ürünlerin üretilmesi, iç piyasada tüketilmesi, dışarıdan girişin kesilmesi, bir de bunların ihraç edilmesi.

Ama rakamlara iyimser taraftan bakanlar 'yüzde 3', biraz daha somutlayarak bakanlar 'yüzde 2,2' diyor. Demek ki biz ortalama yüzde 2,5 civarında yüksek teknolojik ürün ihraç ediyoruz. Genel olarak hedeflemiş olduğumuz rakama baktığımızda ise yüzde 20'ler civarında bir rakam söyleniyor. Yani, orta yüksek teknolojide o oranı yakalamış olmamıza rağmen, yüksek teknolojik ürünlerde o yüzde 20'lik oranı yakalamamız gerekir. Bunun için bu bölgesel toplantıları yapıyoruz."

Türkiye'nin en büyük hedefinin ekonomik anlamda dünyada ilk 10 ülke arasına girmek olduğunu anımsatan Aslan, bunu yapmanın yolunun yüksek teknolojik ürünlerden geçtiğini dile getirdi.

Bu kavramı siyasette Türkiye gündemine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün getirdiğini ve şimdi önemli bir aşamaya geldiklerini belirten Aslan, şunları kaydetti:

"İstanbul'da Kasım 2012 başlayan yolculuğumuzun bugün altıncısını yapıyoruz. İşin özü aslında konmuş olan hedefe ulaşma noktasında bir sorumluluk hususudur. Sorumluluk bir şekilde hayata geçirilmeli. Bir kere şahsım üniversite ve sanayinin hangi noktada, hangi kavşakta buluşması gerektiğini az çok irdelemiş biriyim. Burada her noktada sorumlulukların yerine getirilmesi gerekiyor. Devleti burada valiler ve ben temsil ediyoruz. Sayın valilerimiz yereldeki uygulamayı yerine getirecekler.

Biz mevzuatın uygulanmasında karşılaşılan zorlukları aşmaya çalışıyoruz. Kimin önünde taş varsa onları temizleyeceğiz. Üniversitedeki hocalarımızı sektöre çekmek istiyorsak, onların önündeki temel bariyerleri açacağız. Ama üniversite hocası da odasında oturmayacak, raflarda tozlanacak projeler üretmeyecek. Dersini verecek, alana çıkacak."

Muhabir: Suat Deniz

Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
Kaynak: AA