" Paneli

Aydınlar Ocağı tarafından "2023 Yılında Türkiye'yi Neler Bekliyor-" konulu panel düzenlendi.

Mustafakemalpaşa ilçesinde Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen panele, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, eski Başbakan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş konuşmacı olarak katıldı.

Cumhuriyet'in 100. yılında 2023'teki Türkiye için insan gücünün önemine değinen Yalçıntaş, "Yapılan hesaplara göre 10 sene sonra nüfusumuz 83 milyon olacak. Başbakanımız ısrarla '3 çocuk' demektedir. Bu Türkiye'nin 2023'teki genç gücüdür. 2050 yılında nüfusumuz 94 milyon olacak. Tedbir alınmazsa daha sonra düşüş başlayacak" dedi.

Türkiye'de bütünlüğün önemine dikkati çeken Yalçıntaş, yeni anayasada insan hak ve özgürlüklerinin de yeniden düzenleneceğini hatırlattı.

Yalçıntaş, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi oyalayacağını belirterek, "Hemen ümitlenmeyelim ya da ümitsizliğe kapılmayalım. Aklımıza hakim olalım. 2023 müjdeli olacak" diye konuştu.

Nazım Ekren de dünya nüfusunun 2023'te iki kat artacağının altını çizerek, "Dünyayı Kuzey Güney diye ayırırsak güneydeki artış yüzde 43 olacak ve teknoloji de insan hayatını çok etkileyecek. Yaşlanmayı durduracak gelişmeler yaşanacak. Gelişmiş ülkelerde bile küresel krizler, sağlık sorunları, doğal kaynaklarda sorunlar yaşanacak. 2023 kaliteli üretim adına demokratik ve özgür bir ortamda rekabet artışı olacak" ifadesini kullandı.

Coşkun ise sıcak ve soğuk savaşların devam edeceğine değindi. Avrupa medeniyetinin sömürü düzenine dayalı olduğunu vurgulayan Coşkun, ''Yeni fırsatlar oluşurken ülkeler arasında korkunç rekabetler olacaktır. Türkiye 2023'te Avrupa ile rekabet edecekse kendimizi hazırlamalıyız. Ekonomimizin nereye gideceğini düşünmek için diğer ülkeleri takip etmeliyiz. En önemlisi terörü hiçbir ülke tek başına bitiremez. Terör dış mihraklarca beslenmektedir. Barış ortamı, dayanışma, iş birliği ve adil bölüşmeden geçmektedir'' dedi.

Muhabir: Çetin Güler / Volkan Bayraktar

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA