Hayati Yazıcı: Verginin Faiz İçin Kullanımı Yüzde 17’ye İndi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2002’de yüzde 62,7 olan faiz oranının 2012’de yüzde 8,8’e gerilediğini söyledi.

Hayati Yazıcı: Verginin Faiz İçin Kullanımı Yüzde 17’ye İndi
Yazıcı, "2002’de her 100 TL tutarında verginin 87 TL’si faiz için kullanılırdı, şu an 17 TL’si kullanılıyor." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Toplantısı’na konuk oldu. Toplantıda ekonomiyi değerlendiren Bakan Yazıcı, iktidar olarak ekonomide önemli reformlar yaptıklarını, büyümenin odağına özel sektörü koyduklarını dile getirdi. Ekonominin takdire değer ilerlemeler elde ettiğini aktaran Yazıcı, "10 sene içinde milli geliri 230 milyar dolardan 786 milyar dolara getirdik. Yine Türkiye’nin 13 çeyrek 39 ay kesintisiz büyümesine imkân tanıdık. Ne mutlu şu aşamada dünyanın 16. büyük ekonomisi olan ülke, 2023 için belirlenen hedeflere kararlılıkla ilerliyor." ifadelerini kullandı. Yazıcı, konuşmasına şöyle devam etti:"Ülke olarak dünyaya güçlü büyümenin gerileyen enflasyon ile bir arada olacağını kanıtladık. Enflasyonu tek haneye indirdik. Yine birey başına milli geliri 3 bin dolardan 10 bin 500 dolara çıkardık. Birey başı milli gelirde 2023 için daha büyük bir hedef koyduk ise o da 25 bin dolar. Siyasi irade mali disiplinden taviz vermedi, vermeyecek. Bunu elde edilen gelirlerin oranı ve kullanımı teyit ediyor. Ulusal tasarruflar daha evvel kamu açıklarının kapatılması için kullanılırdı, artık yatırımlar için kullanılıyor. Öte yandan Türkiye’nin kamu dengeleri Avrupa Birliği (AB) üyelerinin bir bölümüne oranla iyidir. AB toplamında kamu açığının milli gelire oranı yüzde 4,4 iken, Türkiye’de yüzde 1 dolayında. Bu da ne denli iyi bir yerde olduğumuzun kanıtı."Türkiye’de 2002’de yüzde 62,7 olan faiz oranının 2012’de yüzde 8,8’e gerilediğine işaret eden Gümrük ve Ticaret Bakanı, "Daha evvel her 100 TL verginin 87 TL’si faiz için kullanılırdı, artık 17 TL’si kullanılıyor. Altyapı, eğitim, sıhhat ve konut harcamalarını böyle artırıyoruz." diye konuştu.

İhracatın 152 milyar dolar, dış ticaretin 389 milyar doları bulduğunu belirten Yazıcı, şunları kaydetti: "İhracat için yeni bölgelere ve ülkelere girdik, satışları da önemli oranda artırdık. Ama tek başına artırmak yeterli değil. Bundan böyle katma değerli ürünlerin ihracatta payını artırmalıyız. Onun için Ar-Ge, Ür-Ge, inovasyon ve marka ile dış ticarette ilerlemeyi temel alıyoruz. Bu anlamda sanayinin fakülteler ile el ele vermesini önemli görüyoruz. Ortak yatırımların ve faaliyetlerin bizleri güçlü kılacağını biliyoruz."TUSKON Yönetim Kurulu Toplantısı’nda Türkiye’nin barıştan yana olduğunu anlatan Yazıcı, ülkenin öteden beri mağdurların yanında yer aldığını ifade etti.

Yazıcı, "İsrail Cumhurbaşkanı özür olayından sonra 'Türkler ile dost olmak için binlerce sebep sayarım. Çünkü Yahudiler ne zaman sıkıntıda ise yardım ettiler.' yorumunu yaptı." dedi.

MERAL: GÜMRÜKLEME İŞLEMLERİNDE 900 MİLYON DOLAR TASARRUF MÜMKÜN OLACAKTUSKON Başkanı Rızanur Meral de Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefine odaklandığını vurguladı. Şu aşamada ülkenin önemli şirketlerinin dünyanın büyük grupları ile yarıştığına temas eden Meral, rekabet engellerinin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Gümrüklere 400 milyar dolar tutarında ürünün girip çıktığını vurgulayan Meral, "Burada verim artırmaya ihtiyaç var. Malum Hayati Yazıcı, 'Kolay Ticaret ve Büyük Türkiye' adlı bir projeyi hayata geçirdi. Gümrüklemenin kısa sürede, tüccarın mekânında yapılmasına imkan tanıyan proje, maliyetleri indirecek, devletin iş yükünü kaldıracaktır. En önemlisi gümrükleme işleminde 900 milyon TL tasarrufu mümkün kılacak." diye konuştu.