Başbakan Yardımcısı Bozdağ Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Aygün ailesinin 2.5 yıl önce ölen iki oğullarının cenazesinin Belçika'da morgda tutulmasına ilişkin, "Dün itibarıyla cenazeleri aileye verme kararı almışlar" dedi.

Bozdağ, AK Parti Of İlçe Başkanlığı ziyareti sırasında, kendisini telefonla Belçika'dan arayan Vahit Aygün adlı kişiyle bir süre görüştü.

Bozdağ, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Belçika'da yaşayan Afyon Emirdağlı Vahit Aygün'ün iki oğlunun 2010 yılında rahmetli olduğunu belirterek, "Adli soruşturma konusu oldu" diye konuştu.

Ailenin yaklaşık 2.5 yıldır çocukların cenazesini alıp defnedemediğini ifade eden Bozdağ, "İki evladını Belçika makamlarından alıp defnedemediler. 'Yargılama devam ediyor, delildir, falandır, filandır' diye maalesef hukuku da ayaklar altına alan bir yaklaşım içinde oldular. Bizim girişimlerimize de olumlu cevap vermediler. O noktada hem büyükelçiliğimizin hem Dışişleri Bakanlığımızın hem Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın, hem bizim hem hükümetimizin bütün girişimlerine de maalesef bugüne kadar olumlu cevap vermediler" dedi.

Bozdağ, çarşamba günü Belçika'ya gitme programı olduğunu, cuma günü de Vahit Aygün'ü evinde ziyaret etmeyi planladığını ancak programı ertelemek zorunda kaldığını kaydederek, şunları söyledi:

"Biz gitmeden, dün itibarıyla cenazeleri aileye verme kararı almışlar. Bir aile 2 yavrusunu 2.5 senedir alamıyor. Cenazeleri morgda tutuluyor ve onun kira parasını da ayrıca aileden alıyorlar. Böylesi bir hukuk Belçika'da uygulanıyor. Maalesef buna hukuk denirse, insan hakkı denirse, adalet denirse tabii. Türkiye'de böyle bir olay olsa kıyamet kopardı ama Belçikalılar yaptığı zaman dünya buna karşı maalesef sağır ve dilsiz oldu. Bununla ilgili hukuk mücadelesi henüz bitmiş değil. Aile hukuk mücadelesini devam ettiriyor. Biz de kendilerine hukuki yardım yapmaya devam edeceğiz."

Konunun AİHM'ye kadar taşınacağını dile getiren Bozdağ, "Bu haksızlık son bulacaktır. Vahit bey telefonda onu söylüyor, 'benim evlatlarıma oldu, başkalarına bari olmasın. Benim evlatlarıma, bize bu haksızlık yapıldı, başka insanlara yapılmasın diye davamı sonuna kadar sürdüreceğim' diyor. Biz de kendilerine bu davalarında hukuki anlamda destek olmaya devam edeceğiz. Maalesef Avrupa'nın adaleti bu" diye konuştu.

Belçika'nın Flaman bölgesindeki Meulebeke kasabasında yaşayan Aygün ailesi, 2010 yılında cinayete kurban verdikleri iki oğullarının cesetlerini alabilmek için mücadele veriyordu.

Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır / Asena Akçay

Yayıncı:Murat Kaban
Kaynak: AA