Anadolu Ajansı Adana Bölge Müdürü Sansar Açıklaması

Anadolu Ajansı Adana Bölge Müdürü İsa Sansar, "Kesintisiz 93 yıllık haber maratonunda performansını artırarak sürdüren AA, yayın dilini bu yıl 5'e çıkardı. 100. yılımızı kutlayacağımız 2020'de bu sayının 11'e ulaşması planlanıyor" dedi.

İsa Sansar, Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Anadolu Ajansı ve Yeni Nesil Gazetecilik" konulu konferansta, AA'nın, gerek kurtuluş mücadelesinde ve yeni Türk Devleti'nin temellerinin atılmasında, gerekse cumhuriyetin kuruluşu ve sonrasında tarihi bir misyon üstlendiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı tarihinin Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihiyle adeta özdeşleştiğini belirten Sansar, "TBMM açılmadan 17 gün, Cumhuriyetin ilanından 3 yıl önce 6 Nisan 1920'de kurulan Anadolu Ajansı bugün 93 yaşına bastı. Anadolu'nun kurtuluş mücadelesini dünyaya anlatmak için 93 yıl önce 'ateş altında haber yolculuğuna' çıkan Anadolu Ajansı, bugün dünyanın en etkin 5 ajansından biri olmanın mücadelesine başladı" diye konuştu

Türkiye'de "haberin ocağı" olarak kabul edilen Anadolu Ajansı'nın "Güçlü Türkiye'nin Güçlü Haber Ajansı" olmak için 100. yıl vizyonu belirlediğini hatırlatan Sansar, dünyanın en etkin 5 ajansı arasına girmeyi hedefleyen AA'nın 'güvenilir, tarafsız, etik, hızlı' ilkelerinden taviz vermeden haber ağını her geçen gün genişlettiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'ün önderliğinde çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini anlatan Sansar, şunları kaydetti:

"Kesintisiz 93 yıllık haber maratonunda performansını artırarak sürdüren AA, yayın dilini bu yıl 5'e çıkardı. 100. yılıkızı kutlayacağımız 2020'de bu sayının 11'e ulaşması planlanıyor. Türkiye'nin büyüyen gücü ve ekonomisi, sınırları aşan diplomasisine paralel olarak, AA'nın geçen yıl başlattığı büyüme ve çok dilli yayıncılığı kısa sürede hayata geçti. Saraybosna, Kahire, Lübnan ve Bakü-de bölge müdürlükleri ve ofisler hizmete açıldı. Geçen yıl 11 Mart'ta hayata geçirilen Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça yayın, 1 yıllık süreci geride bıraktı ve Balkanlar'da büyük bir boşluğu doldurdu. Bölgede, marka haline gelen, 15 Mart'tan itibaren ücretli yayına başlayan AA'nın BHS servisine bölge medyası ve kurumları abonelik için yoğun ilgi gösterdi. Ortadoğu'da ise AA, bölge halkının sesi oldu. Arapça servisiyle bölgenin haberlerini ilkeleri doğrultusunda dünyaya ileten Anadolu Ajansı, Kürtçe yayın için de çalışmalarını hızlandırdı.

AA, abonelere günlük ortalama bin 434 haber ileterek, geçen yıl toplam 264 bin 43 haber üretti. Bu üretimin 161 bin 207'si Türkiye haberleri, 102 bin 836'sı yabancı yayınlardan oluştu. Yine geçen yıl üretilen toplam fotoğraf sayısı 251 bin 127, görüntü sayısı ise 53 bin 319 oldu. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde ise abonelere günlük ortalama 87 özel, 890 rutin haber ile 1018 fotoğraf ve 175 görüntü iletildi."

-Yeni nesil gazeteciler-

İsa Sansar, AA'nın 100. yıl vizyonu çerçevesinde yeni nesil gazetecilerin yetiştirilmesi için 2012 yılında Haber Akademisi'nin kurulduğunu hatırlatarak, "Yeni nesil gazetecileri yetiştirmek üzere kurulan AA Haber Akademisi teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek profesyonel bir eğitim imkanı sunuyor" dedi.

Haber Akademisi'nin ilk mezunlarının büyük bölümünü Anadolu Ajansı'nın değişik editörlüklerinde istihdam edildiğini vurgulayan Sansar, şöyle devam etti:

"Haber Akademisi eğitimlerine Diplomasi ve Finans Haberciliği Sertifika Programları, Foto Muhabirliği Sertifika Programı, İletişim Danışmanlığı Sertifika Programı ile devam ediyor. Gazetecilik evrimleşiyor. Mesajın taşıyıcısı değişiyor. Mesajlarınızı, kağıda basmadan göndereceksiniz. Yani dijital bir devrim yaşıyoruz. İnternet gazeteleri bunun en büyük örneği. Genel Müdürümüz Kemal Öztürk'ün ortaya koyduğu, bizim 'Bisiklet teorisi' diye bir çalışma modelimiz var. AFP de bisiklet sürüyor, biz de bisiklet sürüyoruz. Aynı hızla gittiğimize göre, fiziksel olarak onu yakalamamız mümkün değil. Dolayısıyla bizim başka bir şey daha yapmamız gerekiyor. Bisikleti sürerken, kitap okumamız lazım, tweet atmamız lazım, fotoğraf çekmemiz lazım. Tüm bunları yaparken de düşmememiz lazım. Bu, AA'nın çalışma teorisi. Bu yüzden, böyle çalıştığımız için farkı hızla kapatıyoruz."

-Sosyal sorumluluk projeleri-

Anadolu Ajansı'nın, Genelkurmay Başkanlığı'nın katkılarıyla 2 ay süren çalışmada yurt içinde ve dışında Mehmetçiğin yaşamını 28 ayrı mekanda görüntülediğini belirten Sansar, AA'nın muhabir, foto muhabiri ve kameramandan oluşan 60 kişilik ekibin, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni askeri boyutlarının yanı sıra insani yönlerini tanıtan 35 bin kare fotoğraf ve saatler süren video çekimleri yaptığını kaydetti.

İlk kez gerçekleşen çalışmada, Mehmetçiğin birliğine katılım ve intikal sürecinden başlanılarak, sosyal yaşamı, zorlu etaplardaki eğitim faaliyetleri yeni bir konseptle kapsamlı olarak ele alındığını anlatan Sansar, şöyle devam etti:

"AA, Mehmetçiğin dünyasına ışık tutan bu çalışmada ortaya çıkan karelerden bir bölümünü haberleştirerek yayımladı. Fotoğrafların en özel 160 karesi ilk kez 'Ocak-Mehmetçiğin Dünyası' sergisi, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıl dönümünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, kuvvet komutanları, bazı bakanlar ve Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk tarafından açıldı. Anadolu Ajansı, yine bir ilkle Emniyet Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla başlattığı dev proje kapsamında hazırladığı 'Güven-Polisin Dünyası' sergisi de 10 Nisan Polis Haftası etkinlikleri kapsamında ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılacak.''

AA Bölge Müdürü İsa Sansar, daha sonra, katılımcıların Anadolu Ajansı ve gazetecilik mesleği üzerine yöneltikleri soruları cevaplandırdı.

Muhabir: Volkan Kaşik - Muhammet Fatih Demirci

Yayıncı: Tevfik Işık
Kaynak: AA