Koçyiğit: Anaların Artık Gözyaşının Dinmesini İstiyorum

Akil İnsanlar arasında yer alan oyuncu Hülya Koçyiğit, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Koçyiğit: Anaların Artık Gözyaşının Dinmesini İstiyorum
Koçyiğit, “Anaların artık gözyaşlarının dinmesi istiyor ve bir anne olarak burada yer alıyorum.” dedi.

Çözüm sürecine katkı sağlamak amacıyla oluşturulan Akil İnsanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Dolmabahçe çalışma ofisinde ilk toplantısını yaptı. Toplantıya yurtdışında olan Fadime Özkan dışında 62 isim katıldı.

Toplantı sonrası gazetecilere açıklama yapan sinema oyuncusu Hülya Koçyiğit, “Türkiye’de yıllardır akan kanın durması için, Türkiye için, geleceğimiz evlatlarımız için anaların gözyaşının artık dinmesi için Türkiye’ye barış ve çözüm getirmeli. Çözümü üretmeliyiz ve barışın tesis edilmesini hep beraber inanarak çabalamalıyız. Bunları konuştuk. Önerilerimiz oldu. Heyetin önerileri oldu. Zaman içerisinde çalışmalar hep beraber el ele başlatılacak. Burada önemli olan toplumsal barışın sağlanması. Bunun tesis edilmesi için de gerçekten iyi niyetli çabalara barış çabalarına bütün kalbimle destekliyorum. Benim rolüm anaların ağlamamasını istiyorum.” diye konuştu.

İZZETTİN DOĞAN: ÇALIŞMA SÜRESİ 1 AYDAN İKİ AYA ÇIKARTILDI

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ise, “Başbakan süreç ile ilgili destek istedi. Bu komisyonun özet kişiler topluluğu olduğunu ve herkesi buraya çağırmanın mümkün olmadığını söyledi.

Zaman zaman sorular soruldu. Çalışma süresi 1 aydan iki aya çıkartıldı. Bölgelere göre çalışmalar komisyonların inisiyatifine bırakıldı. Barış kültürünü yeşertmek için çalışacağız.” dedi.

Toplantıya katılan diğer isimlerin yaptığı değerlendirmeler ise şöyle:Prof. Dr. Doğu Ergil: Süreç başladı.

İçeriğini barışın hangi koşullarda gerçekleşeceğini hükümet komisyona bıraktı. Bizden beklenen toplumun direnci varsa bunu anlayıp ikna etmek. Sanatçıların faaliyetleri gazetecilerin neler yapacağını her bölge kendisi belirleyecek. Bizim görevimiz barışı mayalandırmak. Bu bir sivil toplum hareketidir. 78’liler Girişimi Başkanı Celalettin Can: Komisyonun içeriğini ve görev tanımındaki belirsizliği ifade ettik. Başbakan komisyonun tanımıyla ilgili kendi aranızda yapacaksınız dedi.

Barış dilini kullanmamız gerektiğini söyledik. Başbakan kullanılan dilin yasal çerçeveler ölçüsünde olduğunu söyledi.

Bunu bir yüzleme hareketine dönüştürmek istediğimizi ifade ettik. Örneğin Diyarbakır Cezaevi’ndeki olaylar için Diyarbakır adalet komisyonu kurulmuştu. 80-84 arasında Diyarbakır cezaevindeki olayları araştırmıştı. Bu komisyon çalışmasını batıya anlatabilir miyiz diye teklifte bulunduk. TESEV Başkanı Can Paker: Süreç yeni başlıyor. Sahaya çıkmadan nasıl gideceğinizi bilemezsiniz. Başkanı olduğum Doğu Anadolu bölgesi ile ilgili çalışmaya bir hafta içerisinde başlıyoruz ve bölgeye gitmiş oluruz. Bunun için beklemeyeceğiz. Mustafa Armağan: İlk rapor 15 gün sonra yayınlanacak. Nihai rapor 2 ay içerisinde hazırlanmış olacak. Marmara bölgesi olarak çalışmalara yarından itibaren başlıyoruz. Toplum ile devlet arasındaki ilişkiyi kurmak için görev yapacağız .