Aşkabat Temaslarını Tamamlayan Lavrov, Taşkent'e Geçti

Türkmenistan ile Rusya, ikili ve bölgesel ilişkiler de güven tazeledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Aşkabat’a gerçekleştirdiği ziyarette, siyasi, ekonomik ve diğer alanlardaki ilişkiler gözden geçirildi. Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkmenistan’a olan ilişkilerine büyük önem verdiğini iletti.
Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile Sergey Lavrov başkent Aşkabat’ta bir araya geldi. Görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin yanı sıra ülkeleri ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konular da görüşüldü.
Berdimuhamedov ile görüşmesinden sonra basına açıklamada bulunan konuk Bakan Lavrov, iki ülke ilişkilerinin bütün sektörleri kapsadığını söyledi.

Dünya ekonomisi için kötü geçen yıla rağmen, ülkeler arasında ticaret hacmini yüzde 10 oranında arttığını belirten Lavrov,” İlişkilerimizi Birleşmiş Milletler, Bağımsız Devletler Topluluğu gibi uluslararası ve bölgesel örgütler kapsamında da geliştirmeye hazır “ dedi.

Türkmenistan’ın Şanghay İşbirliği Örgütü ile münasebetlerini pekiştirmek istemesini desteklediklerini kaydeden Rus Bakan, Hazar Denizi sorunu ile ilgili Hazar Zirvesi’ne işaret etti.
Lavrov açıklamasında; “Türkmen dostlarımızın bölgenin çevre sorunları ile ilgili duyarlılığını biliyoruz. Hazar kıyısı ülkeler ile birlikte bu sorunların aşılması yönünde izlenimlerini destekliyoruz. Türkmenistan’ın iklim değişikliğine ilişkin konuların daha geniş bir ortamda ele alınmasını teklif etti. Bu teklifi de sıcak bakıyoruz” ifadesini kullandı.
Rus Bakan Lavrov, Aşkabat temasları kapsamında Türkmen Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ile bir araya geldi. Bu görüşmeden sonra bakanlar, 2013 yılı için işbirliği anlaşmasına imza attı.
Görüşmelerden sonra Aşkabat ziyaretinde kendisine refakat eden Rus basına konuşan Lavrov, Türkmen yetkilileriyle uluslararası konuları da ele aldıklarını söyledi.

Afganistan’ın durumunu değerlendirdiklerini ifade eden Lavrov, 2014 yılında uluslararası koalisyon güçleri çekildikten sonra güvenliğin sağlanmasına ilişkin konuda görüş alış-verişinde bulunduklarını belirtti.

Lavrov, Afganistan’dan kaynaklanan tehditlerin artmasına izin verilmeyeceğini ifade etti.

Bu arada Rusya ile Türkmenistan arasındaki ekonomik ilişkilerin başarılı bir şekilde geliştiği vurgulandı. İki ülke arasında 2012 yılında ticaret hacminin 5 milyar doları aştığı ifade edildi.
Bu arada, Lavrov’a Londra ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşüp göreşmeyeceği de soruldu. Rus bakan, Fransa Dışişleri Bakanı ile ikili görüşme yapacağını söyleyerek, Kerry ile görüşmek için de müzakere yapıldığını bildirdi.
Öte yandan, Rus Bakan Lavrov, Aşkabat temaslarının ardından Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e geçti. Lavrov, Taşkent’te Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları toplantısına katılacak .