Almatı'daki Müzakerelere Yarın Da Devam Edilecek

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan "5+1" grubu ile İran arasındaki nükleer müzakereler yarın sürdürülecek.

İran devlet televizyonu IRINN, Kazakistan'ın Almatı kentinde iki oturum halinde yapılan müzakerelerin sona erdiğini, tarafların yarın da bir araya gelme konusunda anlaştıklarını duyurdu.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın başkanlıklarındaki görüşmelerin olumlu bir atmosferde geçtiği belirtildi.

Müzakerede, İran'ın daha önceki önerisini esas alarak sunduğu yeni teklifin ilk aşamada "5+1" grubunca "dikkate değer bulunduğu" ifade edildi. Grubun ise talep ve beklentilerini içeren önerisine İran'ın yaklaşımı ve cevabını beklediği vurgulandı.

İran, müzakerelerden bir sonuç alınması için nükleer enerji elde etme hakkının resmen tanınmasını talep ediyor.

"5+1" grubu ise bu ülkeden, uranyum zenginleştirme yüzdesini ve miktarını belli bir sınırda tutmasını, sonraki aşamada ise askıya almasını istiyor.

Tahran yönetimi, nükleer enerji faaliyetlerinin ileride barışçıl çizgiden sapabileceği yönündeki ABD ve müttefiklerinin endişelerini yersiz buluyor.

Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na taraf olan İran, nükleer enerji programının Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu tarafından denetlendiğini belirtiyor.

İran ve "5+1" grubu, son 5 yılda Cenevre'de 3, İstanbul'da 2, Bağdat, Moskova ve Almatı'da birer kez olmak üzere 8 kez müzakerede bulunmuştu.

Muhabir: Kerim Gülbetekin

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA