Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği 1. Olağan Kongresini Yaptı

Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği, ilk olağan genel kurulunu yaptı.

Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği 1. Olağan Kongresini Yaptı
Oldukça yüksek katılım ile gerçekleşen toplantıda konuşan ve yeniden Başkan seçilen Tezcan Solmaz, “Basın, demokratik toplumların olmazsa olmaz en önemli unsurudur. Çünkü basın demokrasinin temel direklerinden birisidir. İfade ve düşünce özgürlüğü, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı ancak basınla mümkün olabilir” dedi.

Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği 1. Olağan Kongresi, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. İlk genel kurula Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ramazan Akça, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Düzce TSO Meclis Başkanı Nusret Özsoy, siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, gazeteciler ve davetliler katıldı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Tezcan Solmaz, gazetecilik mesleğinin zorluklarına dikkat çekerek “Düzce’de 24 saat büyük bir özveriyle görev yapan, haberin peşinde koşarken alın teri döken basın mensuplarının özlük haklarını savunacak, onların sorunlarına çözümler arayacak bir çatı altında toplamak gereği ortaya çıkmıştır. Derneğimiz bu amaçla kurulmuş ve ilk kongresi bugün yapmaktadır. Taşrada gazetecilik zordur. Bir habere gittiğinizde her an kendiniz o haberin içinde olabilirsiniz. Haberini yapacağınız kişi akrabanız, dostunuz, çok sevdiğiniz birisi olabilir. Haberini yapacağınız kişi her gün yüz yüze baktığınız o ilin bürokratı, siyaset adamı, belediye başkanı olabilir. Bu nedenle haberi yaparken kaleminizle vicdanınız arasında kalırsınız çoğu zaman. Vicdanınız, haber neyse onu yaz der, ancak Düzce’nin gerçekleri gören gözünüz kör, duyan kulağınız sağır olsun diye fısıldar çoğu zaman. Her şeyi göze alarak haberi yaparsınız bu kez mahalle baskısıyla karşı karşıya kalırsınız. İtelenir, horlanır kakalanırsınız. Birileri tarafından yalaka, diğerleri tarafından yandaş, bir diğeri tarafından satılık diye yaftalanırsınız. Bu nedenlere Düzce’de gazetecilik yapmak zordur. Gazetecilik mesleği, yukarıda anlatmaya çalıştığım nedenlerle Düzce’de ciddi anlamda itibar kaybetmiş, saygınlığı zedelenmiştir” dedi.

Tezcan Solmaz derneğin kuruluş amacı ile ilgili olarak ise “Derneğimizin amacı, hiçbir kişi ve kurum ile kavga etmek değil, basın mensuplarının kaybolan itibarını yeniden kazanmak, meslektaşlarımıza sahip çıkmak, mesleki sorunlara çözüm bulmak ve basını hak ettiği konuma getirmektir. Derneğimizin amacı, kurumların faaliyetlerini kamuoyuna yerinde ve zamanında doğru bir şekilde aktarmak, halkın haber alma özgürlüğüne sonuna kadar sadık kalmaktır. Bu duygularla derneğimizin ilk kongresinin Düzce’mize ve bölgemize hayırlı olmasını diler, toplantımıza katılan siz değerli konuklara teşekkür ederim” diye konuştu.

Kongrede söz alan Düzce Valisi Adnan Yılmaz ise gazetecilerin yorulmadan, usanmadan çalışan kişiler olduğunu vurgulayarak “Düzce Çalışan Gazeteciler Derneğinin Olağan Kongresi için buradayız. Gazetecilik zor bir görev, şerefli bir görev, onurlu bir görev, vicdanının sesini dinleyen, memleketin kalkınması için gecesini gündüzüne katan, 24 saat çalışan, vicdanı ona neyi emrediyorsa onu yazıp, çizen, gerek köşe yazısında gerek haber olarak, memleketin yücelmesi uğrunda, halkın refahı uğrunda alın teri döken, yorulmadan, usanmadan, bıkmadan çalışan kardeşlerimizdir. Ben inanıyorum ki basın hür ve özgürdür. Dileğini yazar ama ortak akılda doğruların peşinde, kamu yararında Düzce’nin menfaatlerinde buluşmak siz gazetecilere en çok yakışandır. Düzce’nin menfaati, halkın menfaati neyi icap ediyorsa, mutlu yarınlar için mutlu gelecek için evlatlarımız için bence esas budur. Biz idare olarak sivil topluma önem veriyoruz. Yani derneklerimizin her türlü faaliyetlerine idare olarak, İçişleri Bakanlığı olarak, burada da Valilik olarak her türlü desteği veriyoruz ve her türlü faaliyete koşa koşa geliyoruz. Yolunuz açık olsun, bahtınız açık olsun yarınlar daha güzel olacaktır Düzce’miz için. Bu memleketin sağduyusu olan, doğruların peşinde koşan, kalemini satmayan, vatan millet sevdası ile dolu olan, ülkenin yararı neyi gerektiriyorsa vicdanının sesini dinleyip de yazanı kutluyorum. Bizim göremediğimizi bize gösterenleri kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram ise gazetecilerin her zaman destekçisi olacaklarını belirterek “7 gün 24 saat görev başında olan gazeteci arkadaşlarımızın işleri oldukça zor. Zaman zaman arazide bizimle kar kış demeden gezen gazeteci arkadaşlarımız, zaman zaman ise makamlarımız da bizlerin çalışmalarını kamuoyuna duyurarak kutsal bir görev yapıyorlar. Bu aşamada biz çalışan gazetecilerin her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz. Kongrenin Düzce’ye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ardından Düzce Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı’nın başkanlık gazeteciler Hakan Baykul ve Enes Bektaş’ın ise üyelik yaptığı divan heyeti oluşturuldu ve son olarak seçimlere gidildi. Tek liste ile gidilen kongrede yönetim kurulu Tezcan Solmaz, Özgür Alpmen, Ela Beşer Yılmaz, Ahmet Alkan, Çiğdem Korkmaz, Gürkan İpek, Turgay Açar’dan oluştu.
Kaynak: İHA