Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerinin yerli, yenilebilir ve çevreci olduğunu belirterek, ''HES'ler olmasa ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı daha büyük ölçüde olurdu'' dedi.

Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'ndaki ''HES Projelerindeki Problemler ve Çözüm Önerileri Toplantısı''na katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında, özel sektörün önünde engelleri ve bürokrasiden yakınıldığını bildiklerini ifade eden Eroğlu, ilgili bakanlık yetkilileriyle bir araya gelerek bu engelleri en aza indirmeye çalıştıklarını ve bu konuda yol aldıklarını söyledi.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu, enerji talebinde riskler yaşanmaması için HES potansiyelinin devreye alınması gerektiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

''HES'lerin taşkınları korumadan tutunuz da enerji üretimine kadar çok büyük faydaları var. Göreve geldiğimizde 285 milyar kilowatt saat potansiyelin 26 milyar kilowatt saati kullanıyordu. Avrupa'da birçok ülke potansiyelini kullanmış ama biz kullanamamışız. Bu potansiyeli harekete geçirmek için özel sektör yatırımlarını ağırlık verdik. Özel sektör bu işe ciddi bir dinamizm kattı.''

HES'lerin önündeki problemleri çözmek istediklerini ama özel sektörün taleplerinin bir kısmının yapılabilir diğer bir kısmının ise uygulaması zor olduğunu dile getiren Bakan Eroğlu, ''HES'ler olmasa ülkemizin enerjide dışa bağımlılığı daha büyük ölçüde olurdu'' diye konuştu.

HES'lerin enerji üretiminin yanında büyüme ve istihdama da katkı sağladığını vurgulayan Eroğlu, hesaplamalara göre HES'lerin ekonomideki büyümeye yüzde 1 katkı sağladığını söyledi.

Bakan Eroğlu, projesi için orman alanlarından pay talep eden lisans almış yatırımcılara bu izinleri bakanlık tarafından verilmeye başlandığını vurgulayarak, ''Dün 300-350 izini imzaladım. Yatırımların bir gün bile gecikmesini istemiyoruz. Bunun için bu işlemleri hızlı yürütüyoruz'' dedi.

HES yatırımlarına karşı kampanya yürüten sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine de değinen Eroğlu, çevreci olan HES'lerin ormandan en az yer talep eden yatırımlar olduğunu söyledi.

-Tonlarca karbon salınımı önlendi-

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, 204'ü özel sektör 5'i ise DSİ tarafından olmak üzere 209 HES'in inşasının devam ettiğini bildirdi.

Türkiye'nin elektrik enerjinin yüzde 73'ünü fosil kaynaklı yakıtlardan geriye kalan yüzde 27'sini ise yenilenebilir enerjiden temin ettiğini belirten Özkaldı, HES kurulu gücü için 47 bin 392 megawattın hedeflendiği ama kendilerinin 2023 yılına kadar bunu 50 bin megawatta çıkartmak istediklerini ifade etti.

Dünyada elektrikteki talep artışının ortalama yüzde 2,5 seviyesinde olduğuna dikkati çeken Özkaldı, şunları kaydetti:

''Gelişmiş ülkelerde bu oran daha da düşük. Gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık yüzde 4 iken ülkemizde bu daha da yüksek seviyelerde. Bu ülkemizin elektrik talebimizin 2023 yılında bugünküne göre iki kat artacağını gösteriyor. Bu talebi karşılamak için her yıl 8 milyar dolarlık yatırım gerekli'' dedi.

HES yatırımlarının yerli ve yenilenebilir olmasının yanında çevreci özelliğinin de bulunduğunu vurgulayan Özkaldı, bugüne kadar geliştirilen 20 bin 69 megawatt HES kurulu gücüyle tonlarca karbonun salınımının önlendiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise toplantıya iştirak etmedi.

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: Selçuk Aval
Kaynak: AA