Yarım Asırlık Motor Ustası

Afyonkarahisar’da, yarım asrı aşkın süredir motor tamirciliği yapan Ali Keskin, bugüne kadar yüzlerce usta yetiştirdiğini ve elinden geçen araç motoru sayısını bilmediğini söyledi.

Yarım Asırlık Motor Ustası
Kentte bulunan 1. Küçük Sanayi Sitesi’nde uzun yıllar motor tamirciliği yapan Ali Keskin’i görenler kendisine gıpta ile bakarken Keskin ise, motor tamirciliği gibi zor bir meslekte 50 yılı devirmesine rağmen halen heyecanla motor tamir etmeye devam ettiğini anlattı. Mesleğe ilk olarak şimdilerde kullanımdan kaldırılan araç markalarının motorlarını tamir ederek başladığını anlatan Ali Keskin, şöyle konuştu: “Mesleğe başlayalı aşağı yukarı 50 yılı geçti. O dönemlerde dizel araçlar vardı. Biz onların motorlarını tamir ederek yetiştik. Ben sadece bir ustanın yanında çalışarak yetiştim ve bu zamana kadar 100 üzerinde eleman yetiştirdim. Sanayi çarşısında benim yanımdan ayrılarak dükkan açan kişi sayısı 40’ı bulmuştur. Zevk duyarak halen daha motor topluyorum. Motor toplamayı çok seviyorum, arabanın çalıştığını gördüğüm zaman mutlu oluyorum. Mesleğe başladığımdaki o ilk heyecan halen devam ediyor. Motor söküp tekrar toplamak ve montaj yapmak büyük bir zevk.”

Son yıllarda teknolojiye bağlı olarak piyasa şartlarının değiştiğini söyleyen Keskin, mesleklerine eskisi kadar rağbet olmamasından da yakındı. Ailelerin artık yanlarına yetiştirilmek üzere çocuklarını göndermediklerinden bahseden Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda teknoloji değişti, piyasa şartları değişti. Artık bizim sanayimize, mesleğimize ilgi kalmadı. Artık vatandaş çocuğunu çıraklık için vermiyor. Bununla birlikte teknolojiye ayak uyduramayanlar artık ayakta kalamayacak”

50 YIL BOYUNCA VİCDANİ SORUMLULUKLA ÇALIŞTIM

Keskin, Afyonkarahisar’da motor tamirciliği mesleğinde kendisi kadar eski bir ustanın olmadığını ve bununda kendisine gurur verdiğini kaydederek şöyle konuştu: “Benimle başlayanların çoğu emekli oldu, mesleği değiştirdi ya da mesleği bıraktı. Bende artık nereye gideyim bu saatten sonra kahveye falan gidemiyorum, mecbur sanayiye gelerek vakit geçiriyoruz. 50 yıllık meslek hayatım boyunca dürüst çalışmayı kendime ilke edindim ve hiçbir zaman bundan taviz vermedim. Her şeyden önce tamiratta müşteriyi düşünürüm. Dürüst olmayı kendime ilke edindim. Evvela bu adam buraya aracını tamir etmeye getirirken hangi şartlarda getirdi diye düşünürüm. Bu şekilde vicdani bir sorumlulukla çalıştım.”

Ali Keskin’in 17 yıldan beri yanında çalışan ve artık kalfa olan Ümmet Çalışır ise, ustasından çok memnun olduğunu, onun gibi tecrübe ve deneyim sahibi birisinin yanında yetişmenin farlı bir duygu olduğunu aktararak, ustasının yanında emekli olmak istediğini bildirdi.
Kaynak: İHA