Letta'dan 'İstifa' Açıklaması

İtalya'nın yeni başbakanı Enrico Letta, hükümetinin ülkeyi ayağa kaldıracak reformları 18 aylık sürede yapamaması durumunda istifa edeceğini söyledi.

Başbakan Letta, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde bugün akşam saatlerinde hükümeti için yapılacak güven oylaması öncesinde, hükümet programını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun kendilerinden, ülkenin geçtiği zor durumda sorumluluk istediğini belirten Letta, "Bizim aldığımız bu sorumluluk gerçekten son fırsat. İtalya ile ilgili birinci gerçek, ekonomik krizin halen ciddi seviyede olduğudur. Kamu borcu, ülkede şu anki ve gelecek kuşakların önünde önemli bir engel" dedi.

Kendilerinden önceki Mario Monti hükümetinin ekonomik büyüme için giriş olarak nitelendirilebilecek adımlar attığını kaydeden Letta, büyüme ve reformlar olmadan sadece ekonomik toparlanma paketleriyle daha fazla vakit kaybedilemeyeceğini ifade etti.

Letta, özellikle hükümet ortağı Özgürlükçü Halk Partisi'nin istediği; birinci ev için alınan konut vergisi IMU'nun haziran ayından itibaren kaldırılacağını açıklarken, hem bakan hem parlamenter olanların çift maaş almasının önüne geçecek düzenleme yapacaklarını kaydetti.

Letta, partilere kamu yardımı yapılmasını da engelleyeceklerini, KDV'de de artış yaşanmayacağını açıkladı.

-Reformlar gerçekleşmezse istifa edeceği sinyali verdi-

Hemen değişmesi gerektiğini belirttiği seçim yasası başta olmak üzere anayasal reformları hayata geçirmek için bu hükümetin kurulduğunu dile getiren Enrico Letta, "18 ay sonra kurumsal reformlar süreci harekete geçmemiş olursa durumu değerlendireceğim" diyerek, partilere reformların hayata geçmeye başlamaması durumunda istifa edeceği sinyalini verdi.

Hükümetin öncelikleri arasında iş ve çalışma hayatının olacağını dile getiren Letta, "Büyük aktörleri ve kalkınmanın temeli olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri modern endüstriyel reforma ihtiyaç var. Çalışma hayatı üzerindeki vergileri azaltmak istiyoruz. Genç işsizlik oranını azaltmak için çalışacağız" diye konuştu.

Mecliste hükümet programını açıklarken, "Hükümetin Avrupa yanlısı olduğunu göstereceğim" ifadelerini kullananan Letta'nın, yarın AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşeceği duyuruldu.

Başbakan Letta'nın, konuşmasının başında dün başbakanlık sarayı Chigi'nin önündeki silahlı saldırıda yaralanan iki jandarma erinin yanında olduklarını ifade etmesi ve onları anması, genel kurula katılan milletvekillerince ayakta alkışlandı.

-Güven oylaması akşam saatlerinde-

Letta hükümeti için parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde güven oylamasının bu akşam TSİ 21.00 sularında yapılması öngörülüyor.

Hükümet, yarın da parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda güven oyu arayacak. Merkez soldan Demokrat Parti , merkez sağdan Silvio Berlusconi'nin Özgürlükçü Halk Partisi , Mario Monti'nin merkez hareketinden üyelerin bulunduğu Letta kabinesinin, parlamentoda bu partilerin desteğiyle güvenoyunu alması bekleniyor.
Kaynak: AA