Kılıç: 'engelliler Düzenlemeden Memnun'

Beyazay Derneği Elbistan Şube Başkanı Gökhan Kılıç, 96 yasal düzenlemedeki ‘özürlü’, ‘sakat’ ve ‘çürük’ gibi ibarelerin ‘engelli’ olarak değiştirilmesini düzenleyen yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini ifade ederek, engelli kişilerin bu düzenlemeden memnun olduklarını söyledi.

Kılıç: 'engelliler Düzenlemeden Memnun'
Doğuştan veya sonradan engelli olan kişilerin, ‘özürlü’, ‘sakat’ veya ‘çürük’ gibi hoş olmayan ifadelerle anılmalarının, engelli kişileri psikolojik olarak ta etkilediğini dile getiren Kılıç, Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun güzel bir gelişme olduğunu kaydetti.

Yaklaşık 1 yıl önce Meclis’te milletvekillerini ziyaret ettiklerini ve her ziyaretlerinde de, engelli insanların farklı isimlerle anılmalarının yanlış olduğunu, bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Beyazay Derneği Elbistan Şube Başkanı Gökhan Kılıç, şunları söyledi:
“Medeni Kanun, Terörle Mücadele Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, Devlet Memurları Kanunu, Sosyal Hizmetler Kanunu, Türkiye Emekli Subaylar, Emekli Astsubaylar, Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri ile Muharip Gaziler Dernekleri Hakkında Kanun, Karayolları Trafik Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Dernekler Kanunu, Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun da aralarında bulunduğu 87 yasadaki ‘özürlü’, ‘sakat’ ve ‘çürük’ gibi ifadeler, ‘engelli’ ve türevi ibareler olarak değiştirildi. Yasayla 9 kanun hükmünde kararnamede de aynı nitelikte değişiklik yapıldı. Bu değişiklik engelli insanları memnun etti. Çünkü ‘özürlü’, ‘sakat’ ve ‘çürük’ gibi ifadeler hoş olmayan ifadeler. Engelli kardeşlerimiz bu ifadeler nedeniyle çoğu zaman psikolojileri bozuluyor. Öyle ki; bir engelli kızımız, arkadaşlarıyla birlikte kafeye gidiyor. Orada bulunan diğer kişilerle tanıştırılırken, ‘özürlü’ diye tanıştırılıyor. Bu kızımız yarım saat boyunca ağlıyor. Engellilik, bazı uzuvların eksikliği bunlar Allah’ın verdiği şeyler. Bazı insanların uzuvları eksik olabilir veya sonradan bu hale gelmiş olabilir. Böyle olunca bu kişileri, ‘özürlü’, ‘sakat’ veya ‘çürük’ diye tanıtmak, bu isimlerle resmi kurumlarda işlem yapmak hakikaten güç bir durum. Biz bile derneğimizin ismini değiştirdik. Beyazay Derneği yaptık. Bu kanunun çıkmasında emeği geçen tüm milletvekillerimize, engelliler adına çok teşekkür ediyorum.”
Kaynak: İHA