Bakan Yıldırım: Evet, pazarlık yaptık

Terörün çözümü konusunda pazarlık yapıldığı iddialarını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, “Biz pazarlık yaptık evet. Tek devlet, tek vatan, tek ülke, tek bayrak pazarlığı yaptık. Bunun dışında başka pazarlık yok” dedi.

Bakan Yıldırım: Evet, pazarlık yaptık
Bakan Yıldırım, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyelerinin düzenlediği basın toplantısına katıldı.

Burada konuşan Bakan Yıldırım, 'Doğu ve güneydoğu da özellikle terörden olumsuz etkilenen bölgelere yapılan yatırım son 10 yılda 34 milyar Türk lirasıdır. Bunun 20 milyar Türk liralık kısmı bizim bakanlığımızın yatırımları. Yani yol, havaalanı, demiryolu gibi. Şimdi Şırnak'a havaalanı yapıyoruz, Hakkari'ye havaalanı yapıyoruz. Bingöl'e havaalanı yapıyoruz. Üçünü de bu yıl içinde açacağız. ' dedi.

Yapılan yatırımları değerlendiren Bakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti : 'Bölünmüş yol miktarı sadece Güneydoğu Anadolu'da 4 bin 500 kilometre oldu geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, biz göreve geldiğimizde tamamı 6 bin 200 kilometreydi. İşte bütün bunları yaptığımız için oradaki insanlarda bu terörün belasından kurtarmak gerektiği kanaatine vardı. Biz 10 yıldır terörle, teröristlerle insanların güvenliğini sağlamak için mücadele etmedik, oralara yatırım götürmek içinde mücadele ettik. Onlar engellemeye çalıştı ama biz pes etmedik. Allaha şükür ülkemizde yeni bir huzur barış yeni bir dönem başladı.Bu dönemi kimsenin istismar etmemesi lazım. Bu önemli bir aşamadır bu kardeşliğimizin birliğimizin, beraberliğimizin, enerjimizin, gücümüzün ülkemizin geleceği için önemli bir süreç. '

Bu sürece kuşkuyla bakanlar olduğunu söyleyen Yıldırım, 'Bu süreci siyaset üssü düşünmek ve bu sürece herkesin elinden geldiği kadar katkı sağlamasını çok daha yerinde bir davranış olacağını düşünüyoruz. Terör yüzünden 400 milyar doları aşan kaynağımız yok olmuş gitmiş. Bırakın 30 binin üzerinde kaybımız var. Parayla pulla ölçülecek bir şey değil. Ama bu 400 milyar doları yatırıma harcasaydık. Bizim 10 senedir yaptığımız yatırımdan daha fazla. 400 tane Boğaziçi köprüsü yapardık. 100 bin kilometre demiryolu yapardık. ' diye konuştu.

'İnşallah bu beladan kurtuluruz' diyen Yıldırım, 'Şehit yakınlarını anlayabiliyoruz. Onların duygusal davranması, tepki vermesi gayet insanidir. Sorumluluk sahibi olanların, siyaset yapanların duygusal davranmaması gerekir. Ülkemizin geleceği için daha mutedil, daha sorumlu olması gerekir. Bize diyorlar 'ne pazarlığı yaptınız?' Biz pazarlık yaptık evet. Tek devlet, tek vatan, tek ülke, tek bayrak pazarlığı yaptık. İnkar etmiyorum. Bunun dışında başka pazarlık yok. ' dedi.

TÜRKİYE KRİZE KOALİSYON HÜKÜMETİYLE YAKALANSAYDI DARMADAĞIN OLURDU
Bakan Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: 'Türkiye ticaretinin yüzde 55'ini Avrupa ülkeleriyle yapıyordu. Şu anda yüzde 35'lere geriledi. Biz uçuş ağımızı çok genişlettik, 203-204 noktaya doğrudan uçuş yapıyoruz. Dış noktaya uçuşta Türkiye dünyanın 1 numarası. Afrika ile ticaretimiz 7-25 kat arttı. Eğer uçuşlarımız olmasaydı nasıl ticaret yapacağız? Şimdi Afrika'ya, Avrupa'ya, Asya'ya, Rusya'ya İstanbul üzerinden gidiliyor. Türkiye aktarma merkezi oldu. Dünyada havacılık yüzde 2-4 arası büyürken, bu büyüme Türkiye'de hep çifti haneli oldu, transit trafik yüzde 40 büyüdü. Türkiye yakın çevresinde 1.5 milyar insan yaşıyor. Yıllık 25 trilyon ekonomik büyüklük. Cenab-ı hak hiç kimseye 3-4 saat uçuşla 60 ülkeye ulaşılabilen bir memleket vermemiş. Bunu iyi kullanmamız gerekiyor ve son 10 seneden iyi kullandık. Ülkede sağlanan siyasi istikrar ve güvenin altını çiziyorum, yoksa bunların altından kalkamazdık. Türkiye bu krize koalisyon hükümetiyle yakalansaydı darmadağın olurdu. '