Mersin'de Nükleer Santral Protestosu

İçel'de nükleer karşıtları, Çernobil Faciası'nın yıl dönümünde düzenledikleri yürüyüşle nükleer santralleri protesto etti.

Mersin'de Nükleer Santral Protestosu
İçel Nükleer Karşıtı Platform tarafından Çernobil Nükleer Santral kazasının 27. yıl dönümünde düzenlenen eylem, kalabalığın Ulu Cami önünde toplanmasıyla başladı.

'Nükleer santral istemiyoruz', 'Akkuyu Çernobil olmayacak' yazılı döviz ve pankartların taşındığı eyleme Türkiye'nin dört bir yanından gelen nükleer karşıtları katılırken, çeşitli sendika ve siyasi parti temsilcileriyle CHP İçel milletvekilleri Aytuğ Atıcı ve Vahap Seçer de destek verdi.

Çernobil Faciası'nda ölenleri anmak ve nükleer santralleri protesto etmek amacıyla düzenlenen eylem, kalabalığın Atatürk Caddesi'nden İsmet İnönü Bulvarı üzerindeki Akkuyu NGS Toplum Bilgilendirme Ofisi önüne kadar sloganlar eşliğinde devam eden yürüyüşü ile sürdü.

Burada İçel Nükleer Karşıtı Platform adına konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İçel Şube Başkanı Seyfettin Atar, Çernobil Nükleer Santral felaketinin, nükleer santrallerin çok pahalı, riskli ve kirli teknolojiler olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini savundu. Son teknolojinin kullanıldığı nükleer santrallerde bile kazaların engellenemediğini, nükleer santrallerin çok büyük ve geri dönülmez çevre kirliliği oluşturduğunu ileri süren Atar, "Nükleer enerjinin, iklim değişikliğinin çözümü olmadığını, dışa bağımlılığımızı artıracağını ve ülkemizin elektrik sorununu çözemeyeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Nükleer santral tercihi tamamen siyasidir ve bu dayatma kabul edilemez. Bizler başta Akkuyu olmak üzere ülkemizin hiçbir yerinde yeni Çernobiller kurulmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı ise, ülkenin güneş kaynakları yeterince kullanılmadan nükleer santral kurulmasının yanlış olduğunu belirtti.

İçel'de şu anda insanların güneş altında yanarken dünyanın birçok ülkesinde halen karların erimediğini ifade eden Atıcı, "Biz bu güneşten yararlanmadan, biz elektrik kablolarındaki kayıp kaçakları engellemeden nükleer santral yapmaya kalkan bu hükümetin siyasi amaçlarını biliyoruz. Bu yüzden de Akkuyu'da yapılacak olan nükleer santrale kesinlikle karşı çıkıyoruz. Yüreğimiz attığı sürece de karşı çıkmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

CHP'li Vahap Seçer de bugün bir musibetin 27. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "27 yıl önce Çernobil'de nükleer facia meydana geldiğinde bölgeye, dünyaya saldığı dehşeti dün gibi anımsıyoruz. Daha sonra Fukuşima'yı yaşadı dünya. 'Bir musibet bin nasihata bedelmiş' demiş atalarımız ama maalesef bu hükümet ne musibetten anlıyor ne nasihattan anlıyor. İçel halkının, Türkiye halkının direnci, hükümetin dikkatini çekme çabaları beş para etmiyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından eylem olaysız sona erdi.
Kaynak: İHA