Gaün’de ‘edebiyat Söyleşileri’ Paneli

Şahinbey Kaymakamlığı tarafından ‘Şahinbey Kültür ve Edebiyat Günleri’ programı kapsamında bir panel düzenlendi.

Gaün’de ‘edebiyat Söyleşileri’ Paneli
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İnşaat Mühendisliği Bölümü Konferans Salonunda, yapılan panele Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’un başkanlık ederken konuşmacı olarak, İLESAM Genel Başkanı Şair-Yazar M. Nuri Parmaksız, Şair-Yazar İlter Yeşilay, Şair-Yazar Talip Işık, Yazar Selami Güder, Şair - Yazar Sadık Güneş katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, ‘2. Şahinbey Kültür ve Edebiyat Günleri’ kapsamında Gaziantep Üniversitesinde ‘Edebiyat Söyleşileri’ adlı paneli gerçekleştirmenin mutluluğu içerisinde olduğunu, sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra yazar-şairlerle birlikte edebiyat günlerini gelenekselleştirmek istediklerini belirterek kültür edebiyat günlerinin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti

Panelin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun ise, bir medeniyetin olmazsa olmaz sac ayaklarından bir tanesinin kültür ve sanat olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, “Bir tarafında bilim, bir tarafından felsefi temelleri olmalı ama saç ayağının öbür tarafında da kültür ve sanatsız bir medeniyetin yaşaması, geleceğe ümitle bakması mümkün değildir” diyerek, tarihi köklerimiz içerisinde bütün medeniyet unsurlarının her noktasını, her sac ayağını tam tekemmül ettirmiş ve dünyaya örnek olmuş bir medeniyetin çocukları olduğumuzu ifade etti.

İLESAM Genel Başkanı Şair-Yazar Mehmet Nuri Parmaksız, Şair Necip Fazıl’ın bilinmeyen yönlerinden kesitler sunarak, yaşam öyküsü hakkında bilgi verdi. Dünyanın en zor şeyinin sabır ve beklemek olduğunu söyleyen Parmaksız, Necip Fazıl’ı en iyi anlatan şiirlerden birisinin “Ne hasta bekler sabahı/ Ne taze ölüyü mezar/ Ne de şeytan, bir günahı/ Seni beklediğim kadar” adlı ‘beklenen’ şiir odluğunu ifade ederek, Necip Fazıl’ın yaşam hikayesini bu kısa sürede anlatmanın mümkün olmadığını söyledi.

Şair-Yazar İlter Yeşilay, Şukufe Nihal’in yaşam öyküsünden kesitler sunarak, Nihal’in Türk edebiyatımızın önemli şairlerinden olan Faruk Nafiz Çamlıbel ile olan yakınlığını ve Çamlıbel’in Nihal’e yazdığı şiirlerden örnekler sunarak, Şukufe Nihal’in hiç hak etmediği bir şekilde mezarının halen nerede olduğunun bilinmediğini söyledi.

Yazar Selami Güder, az okuyan ve sözel kültüre çok önem veren bir toplum olduğumuzu, hatta yazdığı kadar okuyan bir toplum olmadığımızı, internet bağımlısı haline gildiğimizi ve bunun sonucu olarak da yaşamımızda televizyondan daha çok internetin tehditkar hale geldiğini söyledi.

Şair-Yazar Sadık Güneş ise, medya okur-yazarlığı konusunda konuşarak, medyanın internetle boyut değiştirdiğini, günümüzde kitle iletişim araçlarının hayatımızın her alanına önemli derecede giren bir güç olduğunu belirterek, televizyon ve internetin bu günkü kadar güçlenmediği dönemlerde gazete ve radyonun gücüyle topluma yön verilmeye başlanıldığını, 1970’li yıllarda ise televizyonun her şeyi eğiteceği yönünde yanlış bir anlayışın oluşmaya başladığını söyledi.

‘Modern Türk Şiiri ve Niçin’ konusu hakkında bilgi veren Şair-Yazar Talip Işık, Cahit Zarifoğlu şiirinin bilinmeyen yönlerine dikkat çekti. Işık, “İnsanın değiştiği yerde kültür de değişiyor, dil de değişiyor. Yüzlerce yıl aruzla şiir kültürümüzde temsil edilmesinden sonra batı kaynaklı etkilerle 19. yüzyılda Fransız şiirinin Türk şiiri üzerinde etkileri kendini gösteriyor” diye konuştu.

Panelin sonunda Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan tarafından Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’a çiçek takdim edilirken, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından da panelistlere hediye verildi.

Panele; Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yrd. Prof. Dr. Ali Gür, İLESAM Genel Başkanı M. Nuri Parmaksız, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ile çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, yazar ve şair katıldı.

Kaynak: İHA