Esidef Hintli İşadamlarını Ağırladı

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) koordinasyonunda, Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda Hindistan Sanayici ve İşadamları Odası Federasyonu (FICCI) ve Hint Türk İşadamları Derneği (ITBA) üyesi 21 firma, İzmir'de düzenlenen Ticaret ve Yatırım Forumu’nda biraraya geldi.

Türk ve Hintli işadamları, forum çerçevesinde ikili iş görüşmeleri de yaptı.
Hilton Otel'deki forumun açılışında konuşan ESİDEF Başkanı Mustafa Özkara, Hintli işadamı heyetinden İzmir’in EXPO 2020’yi kazanması için destek istedi. İki ülke arasındaki ticarette Türkiye’nin açık verdiğine dikkat çeken Özkara, “Bugün burada, dünyanın ilk 10 büyük ekonomisinden biri olan Hindistan’dan 21 firmayı federasyon olarak ağırlıyoruz. Türkiye'nin 2012 yılında 800 milyon dolar ihracatına karşılık Hindistan'dan 5,8 milyar dolarlık ithalat yaptık. Ticaret dengesinde Türkiye olarak cari açık veriyoruz. Yaklaşık 5 milyar dolar kadar Türkiye aleyhine ticaret söz konusu.” dedi.

Türk işadamları olarak Hindistan ile mevcut ticareti daha da yukarılara çekmek istediklerini dile getiren Özkara, şunları kaydetti: "Kazan–kazan prensibine uygun olarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin dengeye gelmesini arzu ediyoruz. Dostluk, ticaretle daha da pekişecek. Hindistan'da Türk işadamlarının açtığı 14 okuldaki 4 binden fazla öğrencinin de ilişkilerin gelişmesinde çok önemli rolü var. Gelen heyette enerji, tekstil, maden, gıda, inşaat, altyapı ve tarım sektörlerinden temsilciler bulunuyor. Türkiye’ye iş yapmak ve ticari birliktelikler kurmak için gelen bu heyet, ümit ediyorum ki ESİDEF üyesi firmalarla anlaşmalar sağlayacak."
ITBA Başkanı Mehmet Ali Şeker de programdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 2Dernek olarak getirdiğimiz bu heyetin, İzmir’in misafirperverliği ve iştiyaklı işadamları karşısında etkilendiğini görüyorum. Ümit ediyorum ki karşılıklı ticaretten olumlu sonuçlar çıkar." şeklinde konuştu.

Hindistan’ın önemli iş dünyası kuruluşlarından, 275 bin üyesi bulunan FICCI Türkiye ve Avrupa Direktörü Rohit Sharma ise, "Türkiye, bizim için çok önemli bir ülke. Buradaki Türk müteşebbislerin ticareten dünyanın her coğrafyasına gitmesi ve fırsatları değerlendirmesi, sizi önemli kılan bir özellik. Türk işadamlarının enerjisi ve güvenli ticaretiyle doğru partneri bulacağımıza inanıyoruz. Ümit ediyorum bu biraraya gelişler, karşılıklı anlaşmalara dönüşür. ESİDEF’in böyle muhteşem bir program organizasyonundan ötürü tüm emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Programın kapanış konuşmasını yapan İZKA ve EXPO 2020 Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can da misafir işadamlarına, İzmir’deki yatırım imkanları ve yabancılara sağlanan kolaylıklar hakkında bilgi verdi.
Forumun sonunda plaket takdiminin ardından bir ara verildi sonra ikili iş görüşmelerine geçildi. Hintli firmalarla görüşmek için sıra bekleyen ESİDEF üyelerinin, olumlu sonuçlar aldığı gözlendi .