Burdur Vali Yardımcısı Altunkaya'dan Açıklama

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından "Batı Akdeniz Doğaltaş Çalıştayı" Burdur'da yapıldı.

MAKÜ Veterinerlik Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Burdur Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Burdur'un 9 bin yıllık tarihi, doğası, hayvancılık ve süt varlığıyla kendini ispatlamış bir il olduğunu söyledi.

Burdur'a özgü mermer türü "Burdur Beji"nin bir marka olmasının gurur kaynağı olduğunu ifade eden Altunkaya, valilik olarak mermercilik sektörüne her zaman destek verdiklerini bildirdi.

Altunkaya, sektöre destek vermeye devam edeceklerini belirterek, "Elbette bu sektörün yanındayız. Denetlemelerde sektöre elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz ama şimdiye kadar denetlemelerde hiçbir şirket faaliyetten alınmış değildir. Bir buçuk yıl içinde 5 şirkete idari yaptırım uygulamak zorunda kaldık. Elimizden geldiği kadar sektör temsilcilerinin yanında olacağımızı her zaman belirtiyoruz" dedi.

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, mermer üretimini, "Gelecek dönemin parlayan yıldızı" diye nitelendirdi. Dünya mermer rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de bulunduğuna işaret eden Özçelik, "Dünya, Türk mermerini kullanmakta can atarken, bizim devlet kurumlarımızın ithal granitle ne işi var- İstanbul'a üçüncü havaalanı açılacak. Boş durmayacağız. Havaalanının tamamına Burdur bejinin döşenmesini isteyeceğiz" diye konuştu.

Burdur Mermerciler Derneği Başkanı Naci İlci, son zamanlarda mermer kaynaklarının yabancılar tarafından işletildiğini ve yerli kaynağın tehlikeye girdiğini söyledi.

Ülke madenlerinin sadece yerli işadamları tarafından işletmesi gerektiğini savunan İlci, "Yabancılar gelip ülkemizde bir maden ocağı aldığı zaman kazancı kendi ülkesine gidiyor. Biz ülke vatandaşı olarak ne kazanırsak kazanalım, istihdama dönüşüyor. Burdur'da bir bej mermer varlığı var. Ben istiyorum ki Burdur'da bir devlet büyüğümüz geldiği zaman 'Burdur güller, göller ve mermer diyarına hoş geldiniz' denilsin. Bundan sonraki sloganımızın da bu şekilde devam etmesini istiyorum" dedi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, çalıştay ile MAKÜ, Mermerciler Derneği ve sektörün temsilcileriyle mermer sektöründeki sorunların masaya yatırıldığını dile getirdi.

Muhabir: Volkan Poliçe

Yayıncı: Güç Gönel
Kaynak: AA