Chp Genel Başkan Yardımcısı Öztrak Açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, terör örgütün elebaşlarından Murat Karayılan'ın açıklamalarıyla ilgili, ''Terör örgütünün sözcüsü nereye doğru gitmek istedikleri konusunda son derece net konuştu, üzerinde varılan uzlaşmaları tek tek açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı susamaz'' dedi.

Öztrak, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomide beklenen canlanmanın para ve maliye politikalarındaki gevşemeye rağmen bir türlü gelmediğini iddia ederek, bunun sebebini, ''tüketici ve yatırımcının güveni yok'' şeklinde açıkladı.

2002 yılında krizden çıkış sürecinde ekonomide birtakım güçlü çapaların atıldığını anımsatan Öztrak, bu çapaların hükümet tarafından sürekli gevşetildiğini, bunlardan birinin de Sayıştay'a ilişkin kanun teklifi olduğunu söyledi.

Teklifi eleştiren Öztrak, şöyle devam etti:

''Neden korkuyorsunuz- Nedir bu denetçi korkusu- Nedir bu Sayıştay korkusu- Nedir bu Meclis denetiminden korku- Abdestinden şüphesi olmayan bu kadar bu denetim kurumlarının üzerine gitmez. Bu çok açık demokrasinin işleyişinin önlenmesi, Meclis'in yurttaşlar adına hesap sorma yetkisinin budanmasıdır.''

Yerli otomobil ile ilgili Başbakan'ın, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve iş dünyasının açıklamalarını hatırlatan Öztrak, ''Sayın Çağlayan sanayici, bildiğim kadarıyla tesisleri de var. Ona, buna ayar vereceğine şu yerli arabayı kendi bir yapsın da el mi yaman, bey mi yaman bir görelim'' dedi.

-Varlık Barışı-

Öztrak, ''varlık barışı''na değinerek, bunun bir af olduğunu iddia etti. Öztrak, ''Dışarıdan paranı getir yüzde 2'sini devlete ver, paran aklansın. Yüzde 2 komisyon haramı helal kılar mı- Gelen bu yasanın gerçek nedeni nedir- Yoksa bu da hükümetin başı Erdoğan ile terör örgütünün başı Öcalan'ın İmralı'da kurdukları müzakere masasındaki süreçte üzerinde mutabakata vardıkları ve bilahare Kandil'deki sözcülerinin açıklayacağı hususlardan biri mi-'' diye konuştu.

-PKK'nın çekilme kararı-

Gazetecilerin terör örgütünün elebaşlarından Murat Karayılan'ın sözlerinin nasıl değerlendirdiği yönündeki soru üzerine Öztrak, açıklamaları, ''ilginç'' olarak niteledi ve ''Hükümet, Türkiye'de sizleri ve Meclis'te bizleri, süreçte ne olduğu, hangi mutabakata varıldığı konusunda terör örgütünün, Kandil'in ağzına bakar hale getirdi'' dedi.

Öztrak, Başbakan'ın çıkıp konuşması gerektiğini, bu saatten sonra susma hakkı bulunmadığını savundu.

Açıklamaların bazı yerlerine değinen Öztrak, şöyle devam etti:

''Burada bir alışveriş var. Başbakan ile terör örgütünün başının İmralı'da kurdukları bir müzakere masası var. Sürekli 'mutabakata varıldı' diyor. Açıklamanın, metnin her yerinde bir mutabakattan söz ediliyor. Başbakan çıkıp, 'bu metinde sözü edilen hususlarda hiçbir mutabakatımız yoktur' demediği sürece Kandil'de konuşan kişiyi Başbakan'ın sözcüsü olarak görmek durumunda kalacağız.''

Öztrak, 6 tane madde olduğunu belirterek, terör örgütünün sözcüsünün nereye doğru gitmek istedikleri konusunda son derece net konuştuğunu, üzerinde varılan uzlaşmaları tek tek açıkladığını iddia ederek, ''Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ı susamaz'' dedi.

-''Anayasa çalışmaları silahların ipoteğinde''-

''Silahlarımızla birlikte Kandil'e çekileceğiz, anayasa sürecini izleyeceğiz'' dediklerini ileri süren Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

''Bu ne demek- Bu, 'Meclis'te yürütülmesi gereken anayasa müzakereleri teröristlerin silahlarının ipoteği altındadır' demek. Bunu Türkiye Cumhuriyeti'nin kabul etmesi mümkün değildir. Türkiye Cumhuriyeti'ni bu hale sokmaya hiçbir hükümetin veya hükümetin başının hakkı yoktur. Başbakan, 'hiçbir müzakere yapmadım' diyor. Sürekli burada birtakım koşullar açıklanıyor. Hükümet derhal çıkmalı, bunların doğru olmadığı, bunlarda herhangi bir mutabakatı olmadığını açık seçik açıklamalıdır.''

Öztrak, Türk aydınlarından dünkü açıklamayı dikkatle okumalarını isteyerek, ''Bu mesaj İmralı'da varılan bir mutabakatı mı, yoksa sadece terör örgütünün özlemlerini mi yansıtıyor'' diye sordu.

Muhabir: Esin Işık

Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA