Çağlayan’dan Koç’a Tepki: Ayrıcalıklardan Yararlandınız, Borcunuzu Ödeyin

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Başkanı Mustafa Koç’un, "Yerli oto intihar olur.

" sözüne sert tepki gösterdi. Dışarıyla göbek bağıyla bağlı olanların bağını kesmeye çalıştıklarını, Türkiye’nin imkanlarından faydalanarak holdinglerin oluştuğunu, bundan ayrıcalıklı olarak faydalananların boyun borcunu ödemesi gerektiğini söyledi.

Çağlayan, en çok ihracat yapan firmalara ödül törenine katılmak için geldiği Denizli'de, İhracatçılar Birliği (DENİB)'ni ziyaretinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.
Yerli otomobille ilgili olarak işadamı Koç’un sözünün sorulması üzerine Bakan Çağlayan önce Allah’a, sonra ülkenin sanayicisine ve işçisine güvendiklerini belirtti: “Eğer 10 yıl önce bir başbakan çıkıp da, ‘Yerli otomobil istiyorum.’ dese en başta ben, hepimiz arkamızı döner giderdik ama şimdi Türkiye, dünyada elde etmiş olduğu başarıyla, siyasi istikrarıyla, iş dünyasının böylesine büyük dinamizmiyle sadece otomobil değil, uçağını da helikopterini de yapabilecek güce, akla, bilgi birikimine, teknik imkanlara, hepsine sahip bir ülkedir.”
Yerli otomobilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın istediğinin ayrıntısı hakkında bilgi veren Çağlayan, “Bizlerin bundan amaçladığı, adının Ali, Veli, Ahmet, Mehmet olması değil. Geçmişte de gördük Şahin'ler, Doğan'lar, Serçe'ler, kargalar vs. birçok marka gelip geçti. Bizim arayışımız, öyle bir marka olsun ki söyleyince dünyada Türkiye, Türkiye dendiğinde de o marka akla gelsin. Otomotiv sektörünün bunu yapacak gücü, aklı, zekası, birikimi var. Yan sanayi bakımından da son derece donanımlı.” diye konuştu.

‘DIŞARIYLA GÖBEK BAĞI VAR’
Yerli otomobile karşı çıkanların dışarıyla göbek bağı olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Çağlayan, “Ancak dışarıdaki lisansiyer değerlerle, kendine lisans verenlerle göbek bağı olanlar bu cesareti gösteremeyebilir, çünkü lisansiyerlerin kendilerine verdiği izinle ancak adım atarlar. Ben makine mühendisiyim, sanayi içinden gelen bir arkadaşınızım. Sanayi odası başkanlığı yaptım. Bu cümleleri seçerek kullanıyorum. Biz istiyoruz ki bu göbek bağını ortadan kaldıralım, çünkü lisansiyer Türkiye’ye yapılacak yatırıma izin verdiği, onların öngördüğü şekilde olursa ancak yatırım yapar. Bugün Türkiye, otomotiv sektöründe 20 milyar dolarlık toplam ihracatı olmakla beraber motor ve aktarma organlarında 5 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülkedir. Bu göbek bağıyla bağlanan lisansiyerler, ana üreticiler Türkiye’ye hamallık görevini vermiştir. Türkiye, motor yapacak zeka ve kabiliyette değil mi? Evvel Allah onlardan fazlamız var, daha âkil ve zekiyiz, gerek işçi gerek mühendisimizle ama yüksek katma değerli ürünleri Türkiye’ye vermiyorlar.” dedi.

'TÜRKİYE’NİN İMKANLARINDAN AYRICALIKLI FAYDALANANLAR BOYUN BORCUNU ÖDEMELİ'
Otomotivin sektörünün, 100 dolarlık ihracatın 56 dolarını yerli, 44 dolarını ithal girdiyle yaptığını vurgulayan Bakan Zafer Çağlayan, şunları kaydetti: “Bugün motoru, aktarma organlarını yerli yaptığı zaman bir anda yerlilik oranı yüzde 80’e çıkıyor. Bu konuda kendilerini farklı âlemde, farklı yerlerde görenler olabilir. Onların işi gücü rastgelsin, Allah onların yardımcısı olsun. Onlara gölge etmeyin, başka ihsan istemez dedim ama her şirketin, her holdingin Türkiye’ye karşı mesuliyeti olduğunu kimse unutmasın. Bu ülkenin sayesinde holdingleri olmuştur. Son 10 yıllık iktidarımız döneminde Türkiye’yi getirmiş olduğumuz başarılı çizgiden dolayı firmalarımızın her birinin marka değeri 8-10 katına çıkmıştır. İMKB’ye baktığınızda bunu görürsünüz. Bu şirketlerin değerleri, 10 yıl önce borsanın 6 bin civarında olduğu bir ortamda 80 bine kadar çıkmıştır. Ben özel sektörden gelen biriyim ancak Türkiye’ye karşı mesuliyeti olanlar, Türkiye’nin imkanlarından ayrıcalıklı olarak faydalanmış olanların boyun borcunu ödemesi gerekiyor.”