Berdel Davası Başladı

Adana'da kuzenleri ile zorla evlendirildikleri iddia edilen 15 yaşındaki gelinlerin polise sığınması sonucu ortaya çıkan berdel evliliği ilgili açılan davanın görülmesine başlandı.

Berdel Davası Başladı
İddiaya göre, Dedekorkut Mahallesi'nde oturan 49 yaşındaki Türkan K., tarlada çalışması ve evde kendisine yardımcı olması için okula göndermediği kızı S.K.'yı yaklaşık 1 yıl önce soy isimlerini değiştiren amcasının oğlu Fikret D. ile nikahsız evlendirdi. Bu evlilik karşılığında başlık parası yerine berdel yapıldı. 4 ay önce de Fikret D.'nin kız kardeşi Y.D., S.K.'nin ağabeyi 17 yaşındaki Murat K. ile yine nikahsız evlendirilirken, 2 ay önce mahallede düğün yapıldı. Kuzen çocuk gelinler beyaz gelinlik giydi, kuzen damatlar da takım elbise giyip fotoğraf stüdyosunda fotoğraf çektirdi. Daha sonra düğüne katılıp eğlendi. Çocuk gelinler S.K. ve Y.D. zorla evlendirildikleri iddiasıyla 15 Şubat'ta Çevik Kuvvet Şube Mürdürlüğü'ne giderek, "Ailelerimiz bizi zorla berdel usulüyle evlendirdi. Biz bu evliliği istemiyoruz, biz okumak istiyoruz" diyerek şikayette bulundu. Şikayet üzerine 2 ayrı berdel davası açıldı. Damatlardan Fikret D., annesi Songül, babası Şükrü ile S.K.'nin annesi Türkan hakkında Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davaya başlandı. 29 yıl hapis cezası ile cezalandırılması istenen tutuksuz Firket D., S.K.'nın amcasının kızı olduğunu belirterek, "Birbirimizi seviyorduk. Ailelerimize bizi evlendirmedikleri taktirde kaçacağımızı söyledik. Düğün yapıp bizi evlendirdiler. Karı-koca hayatı yaşadık" dedi.

15'er yıl hapisleri istenen damadın babası Şükrü, annesi Songül ile gelinin annesi Türkan K. ise çocuklarını birbirlerini sevdikleri için evlendirdiklerini söyledi.

Anne Türkan K., kızının yaşının büyük olduğunu iddia etti. Devlet koruması altında olan S.K.'nın ifadesi kapalı duruşmada alındı. Polisteki ifadesinde, eşinin kendisine 1 ay boyunca şiddet uygulayarak cinsel ilişkiye girdiğini iddia eden S.K, "Fikret ‘Beni sana zorla verdiler' diyerek sürekli dövüyordu. Saçımı çekiyordu. Beni zorla evlendirenlerden şikayetçiyim" diyerek şikayetinden vazgeçti. Sanıkların avukatı, düğün fotoğraflarını mahkemeye delil olarak sundu

Duruşma, çocuk gelinin yaş raporunun alınması için ertelendi. Diğer berdel davası ise önümüzdeki günlerde Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak.
Kaynak: İHA