Trafik Kontrolünde Uyarı Levha Dönemi Bitti

Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden gelen talimat doğrultusunda artık trafik kontrollerinin yapıldığı güzergaha konulan Radar Uygulaması”, “Trafik Kontrol” ifadelerinin yazılı olduğu levhaların kaldırıldığı açıkladı.

Abdulkadir Aksu’nun İçişleri Bakanı olduğu 2003 yılında trafik polislerinin hız denetimini sürücülere 'tuzak' kurarak değil, sürücülerin göreceği şekilde yapmaları yönünde uygulama başlatılmıştı. Bu uygulamada denetimlerin yapılacağı bölgelerde radar yada trafik kontrol levhası konulmuştu. Artan trafik kazaları sonucu Emniyet Genel Müdürlüğü 10 yıl sonra yeni bir uygulamaya geçerek, bu levhaların kaldırılması talimatı verdi. Mobil uygulanan radar denetimleri ve trafik uygulamalarının bulunduğu bölgelerde artık uyarı levhaları yok.
Kayseri Emniyet Müdürü Aydın, trafik kazaları ve ölüm oranlarında Türkiye’nin dünya ülkeleri arasında ilk 10 içinde yer aldığını belirtti.

Aydın, trafik kazalarında Kayseri’nin Felahiye ilçesi nüfusu kadar (6 bin 500) insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek, “Kazaların önüne geçmek için yapılan denetimler sıklaştırıldı. Bunlar içerisinde artık bir sabit noktada değil mobil olarak radar denetimi yapıyor. Kişinin adres bilgisine ceza makbuzu gönderiliyor. Bu durum vatandaşlarımızı biraz şaşırttı. Kendisinin herhangi bir yol kontrolünde çevrilmemesine karşın ceza gelmesine tepki gösteriyor. Ama artık denetimler bu yönde olacak.” dedi.

Mustafa Aydın, 'Trafik kazası' diye bir şeyin olmadığını, karayolların insanların birbirini öldürdüğünü anlatarak, "Maalesef kurallara uyulmuyor ve sonuç olarak trafik kazası algısı ön plana çıkıyor. Biz böyle bakmıyoruz. Çünkü kazalardaki hata oranlarında insan hatası yüzde 98 oranındadır. Bizin için trafik kazası yok, karayollarında insanlar birbirlerini öldürüyor olarak değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Kayseri’de ilk 4 ayda 28 kişinin kazalarda hayatını kaybettiğini ifade eden Aydın, yıl sonuna kadar 100 insanın daha ölmesini beklemeyeceklerini söyledi.

Aydın, bunun için denetim, eğitim, uyarı ve kazaların engellenmesi adına çalışma yapmaya devam edeceklerini dile getirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün de kazaların önlenmesi adına büyük çaba içinde olduğunu anlatan Aydın, “Genel müdürlükten bizlere gelen talimatta artık trafik uygulamaları ile ilgili yol güzergahlarına konulan uyarı levhaları kaldırıldı. Eskiden sürücüler bu levhalara göre hareket ediyordu. Şuan hiçbir bölge ve trafik denetiminin yapıldığı yollarda radar uygulaması, trafik uygulaması yapıldığına dair levhalar bulunmuyor.” diye konuştu.

Mustafa Aydın, trafik kazalarının çoğunlukla sürücünün evine 30 kilometrelik mesafede meydana geldiğini anımsatarak, takılmayan emniyet kemerinin kazada ölümlere neden olduğunu anlattı. Aydın, 60 kilometre hızla giden bir aracın çarpma anında kemer takmayan kişinin 4’üncü kattan aşağı düşen bir insanın hissettiği çarpma şiddetini bu kaza anında yaşadığını aktardı. Emniyet kemerini bu nedenle önemsediklerini ifade eden Aydın, “İnsanlarımız yakın mesafe, evlerine yakınlaşmanın verdiği rehavetten kaynaklı kazalar olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıktı. Burada kısa mesafede takılmayan emniyet kemerinin de ölüm oranlarını artırdığını görüyoruz. 100 metrelik bir mesafeye de gitsek mutlaka emniyet kemeri takalım.” uyarısında bulundu .